Az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának jobbikos elnöke közölte, a pártja szerint önálló oktatási minisztériumra lenne szükség vagy legalábbis arra, hogy ne egy “óriás minisztérium” keretében, kizárólag államtitkári szinten működjön ez a stratégiai ágazat.
Dúró Dóra szóvá tette, hogy a kormány nem kötötte a minimálbérhez a pedagógusok bérét. Hangsúlyozta: 2018 januárjától egy főiskolát végzett kezdő tanár fizetése mindössze bruttó 2200 forinttal lesz magasabb mint a garantált bérminimum, így ez a helyzet önmagában hordozza azt, hogy pedagógushiány lesz.
Közölte: a Jobbik kormányra kerülve olyan minisztériumi struktúrát fog felállítani, amelyben az oktatás megkapja a méltó helyét, a pedagógusok életpályamodelljét úgy alakítják át, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomás átlagbért, a szakmai kritériumokat pedig a szakmával egyeztetve, javaslataik figyelembevételével alkotják meg. A pedagógushiány enyhítésére Dúró Dóra azt javasolta, hogy az oktatási kormányzat tegye lehetővé a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatását.
Arra a kérdésre, lesz-e a Jobbiknak választási együttműködése baloldali pártokkal, Dúró Dóra azt mondta: a Jobbik önállóan fogja leváltani a kormányt 2018-ban, semelyik jelenlegi parlamenti párttal nem tudnak együttműködni.
Arra a felvetésre, hogy akkor miért írtak alá egy olyan egészségpolitikai megállapodást, amelyet baloldali pártok is támogattak, Dúró Dóra úgy válaszolt: ez nem egy politikai együttműködés aláírása volt, hanem olyan szakmai kérdés, amellyel egyetértettek. A Jobbik a parlamentbe kerülésekor is azt ígérte, hogy minden egyes javaslatot tartalma szerint ítél meg, és nem érdekli, hogy annak ki a benyújtója, vagy ki támogatja – tette hozzá.
Hangsúlyozta: a politikai együttműködés kizárt a baloldal pártjaival. Bár – folytatta – az LMP-vel sokkal érdemibb vitákat tudnak folytatni, mint az MSZP-vel vagy a Fidesszel, de politikai együttműködés nem képzelhető el, és nem is merült fel egyik fél részéről sem, mert sok kérdésben értékrendi különbség van a két párt között.
(MTI)