A kormánypárt a parlamenti szavazás eredményét úgy kommunikálja, mintha egy végleges döntés született volna, holott a Jobbik azóta is többször elmondta, hogy a letelepedési kötvény megszüntetését követő 24 órán belül hajlandó minden más feltétel nélkül jóváhagyni az Alaptörvény módosítását – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Kőszeghy Csanád Ábel, a nemzeti ellenzék önkormányzati képviselője.

dsc_7903_crop

A képviselő emlékeztetett: kedden az Országgyűlés nem szavazta meg Orbán Viktor javaslatát az Alaptörvény módosításáról, ami hatalmas pofon volt a miniszterelnöknek. A kormány újabb kudarcának hátteréről nem árt néhány szót ejteni – mondta el, majd kitért rá: először is érdemes tisztázni, hogy mi is az a letelepedési kötvény, és miért is annyira fontos az a Jobbiknak, hogy a megszüntetése érdekében felvállalja azt az elképesztő támadás-sorozatot, amit az elmúlt hetekben a Habony-média a pártra zúdított.

Ez a kötvény egy olyan pénzügyi konstrukció, amelynek segítségével bárki, akinek elég pénze van, schengeni tartózkodási engedélyt, majd hat hónap elmúltával letelepedési engedélyt szerezhet Magyarországon – ismertette, majd hozzáfűzte: az utóbbi engedély érvényessége határozatlan idejű, családegyesítési céllal családtagok is jogosultak lehetnek rá.

A személyesen Rogán Antal által kezdeményezett konstrukció az országnak veszteséges, négyszer annyiba kerül a költségvetésnek, mintha piaci alapú hitelt vennénk fel – hívta fel a figyelmet, majd rámutatott: ezzel egyedül a Rogán-barát offshore cégek járnak jól, hiszen ügyfelenként akár 28 millió forint ütheti a markukat, gyakorlatilag a semmiért. Ezek a cégek százmilliárdos hasznot tehettek zsebre a program indulása óta, miközben az ország tízmilliárdokat veszített – tette hozzá.

Így folytatta: amellett, hogy a korrupció melegágya, a kötvény-program óriási biztonsági kockázatot is hordoz, hiszen akár terrorista hálózat építésére is képes gazdag migránsok érkezhetnek általa Magyarországra. Az Orbán Viktor által személyesen benyújtott kvótaellenes Alaptörvény-módosításának megszavazását a Jobbik egyetlen feltételhez kötötte, ami pedig az volt, hogy előbb szüntesse meg az Országgyűlés a letelepedési kötvényt, azt a kötvényt, amiről Kósa Lajos is úgy nyilatkozott, hogy „nincs már rá szükség” – szögezte le a képviselő.

Kőszeghy Csanád Ábel szerint „jellemző a Fideszre, hogy az ország biztonságát egyszerre két okból is hajlandó kockára tenni”. Így magyarázta: egyrészt, hogy ne kelljen kompromisszumot kötni, egyszerűen azért, mert Orbán Viktor soha nem hajlandó semmilyen engedményre, Magyarország érdekében sem, másrészt pedig, hogy nehogy elzárják a baráti zsebekbe csordogáló offshore pénzcsapokat.

Most várjuk, hogy kiderüljön: mi a fontosabb, a miniszterelnök büszkesége és a lopott milliárdok, vagy országunk biztonsága – zárta tájékoztatóját a nemzeti ellenzék képviselője.