A képviselő úgy fogalmaz: a Fidesz ötéves kormányzása alatt ebben a témában nem úgy cselekedett ahogy Orbán Viktor most beszélt. A szocialisták által megszüntetett határőrséget meg sem próbálták visszaállítani, és meg sem kísérelték zárttá tenni a debreceni befogadó állomást. Hangsúlyozza: a Jobbik már évekkel ezelőtt követelte a menekülttábor elköltöztetését és azóta is számos fórumon felszólalt annak érdekében, hogy korlátozzák a bevándorlók szabad mozgását Debrecenben.
Egyúttal pártja nevében felszólította a kormányt, hogy a miniszterelnök szavainak megfelelően cselekedjen bevándorlásügyben és mielőbb valósítsa meg a Jobbik törekvéseit. Kulcsár Gergely első két lépésnek a határőrség visszaállítását és a debreceni menekülttábor zárttá nyilvánítását nevezi.
Orbán Viktor debreceni sajtótájékoztatóján érintette a bevándorlás kérdését is, amiről azt mondta, különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorlók között, utóbbiak azért jönnek el hazájukból, mert jobb életet remélnek maguknak. A debreceni menekülttáborral kapcsolatban ugyanakkor azt mondta, hogy ez nem egy menekült, hanem egy bevándorló tábor.
Nem lehet egy országba úgy megérkezni, hogy a fogadó ország törvényeinek megsértésével kezdik az életüket, vagyis illegálisan átlépik a határt – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez bűncselekmény. Hozzátette, ma az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint ez nem bűncselekmény.
“Brüsszel azt akarja, hogy aki idejön, maradjon itt, sőt, még többen jöjjenek, mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, menjenek haza” – mondta a kormányfő.
A miniszterelnök a menekülttábor bezárásának céldátumát firtató kérdésre azt mondta: ezt az “ütközetet” Brüsszelben kell megnyerni, a fennálló uniós szabályok miatt jelenleg nem lehet bezárni, így először azok megváltoztatása szükséges.
(MTI)