Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: 2007 óta nem emelkedtek az ösztöndíjak, és akkor is csak úgy vontak be forrást, hogy kevesebben fértek hozzá.
Ez azt eredményezi, hogy van olyan orvosi egyetem, ahol 4,5-ös átlaggal mindössze 10 ezer forinthoz jut hozzá egy hallgató – tette hozzá.
Értékelése szerint ez nem egy valós motivációs eszköz és az elvándorlás felé hat.
A jobbikos politikus első lépésként a 2007-es reálérték visszaállítását szorgalmazta, továbbá – az eltérő intézményi gyakorlatok miatt – a rendszer átalakítását tartotta szükségesnek.
Dúró Dóra kifejtette azt is, hogy megélhetési kényszerből egyre elterjedtebb, hogy a hallgatók munkát vállalnak tanulmányaik mellett, ez ugyanakkor azzal járhat, hogy a diploma megszerzése előtt abbahagyják az egyetemet.
A frakcióvezető-helyettes arról is beszélt, hogy a 44 ezer 400 állami fenntartású kollégiumi hely 85 százaléka nem felel meg a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek, több mint felére pedig nem fordítottak forrást az elmúlt években.
A kollégiumi normatíva 2006 óta változatlan, ez nyilvánvalóan nem elegendő – hangoztatta Dúró Dóra, aki a társadalmi mobilitás szempontjából is fontosnak tartja, hogy minél többen be tudják fejezni tanulmányaikat.
(MTI)