A Jobbik paradigmaváltást sürget a magyarság őstörténetének kutatásában.

Ander Balázs, a párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: messze nem elegendő, hogy a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóintézetén belül létrejött egy őstörténeti munkacsoport, álláspontja szerint önálló kutatóintézet felállítására van szükség. Kérdésre kifejtette: az összetett kérdéskört egyebek mellett a történettudomány, a régészet, az antropológia, a genetika és a népzenekutatás mentén vizsgálnák.

Visszautasította, hogy az MTA korábbi közlésében szubkultúrának nevezte a nemzeti kultúra és művelődés ápolóit. A Jobbik az olyan fesztiválok “drogos törzsközönségét” tekinti szubkultúrának, mint az ozorai – tette hozzá.

A jobbikos politikus szerint tudatosítani kell, hogy “egy nagyon ősi, értékes sztyeppei civilizáció örökösei vagyunk, nem pedig a semmiből érkeztünk ide a Kárpát-medencébe”. Az elavult finnugor elméleteket, tévedéseket lomtárba kellene helyezni az új kutatási eredmények fényében – jelentette ki Ander Balázs, aki példaként hozta, hogy Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője Kazahsztánban végzett Y-kromoszóma vizsgálataival új tudományos eredményeket tett le, ami egészen más megvilágításba helyezhetné a magyarság őstörténetét.

A Jobbik álláspontja szerint a hivatalos tudományos életnek is a magyar nemzeti megmaradást és identitást kellene erősíteni. Pozitív kezdeményezésként említette a Kurultáj hagyományőrző rendezvényt, amelyen az ellenzéki párt is részt vesz. Megjegyezte: a rendezvény jól szimbolizálja a keleti népek testvéri szeretetét, akik baráti segítséget tudnának nyújtani keleti nyitáshoz.

(MTI)