Mirkóczki Ádám csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a kormánynak 2016 szeptemberéig kell jelentést készítenie a teljesülésről, arra a testület 2017 első felére készít válaszjelentést, s mindennek lényegében semmilyen jogkövetkezménye nincs.
Azt is mondta: az uniós pontok továbbra is biztosítják a kormánynak, hogy folytassák ügyleteiket.
Az ellenzéki politikus négy pontban foglalta össze a pártja által nélkülözhetetlennek ítélt korrupcióellenes tennivalókat. Ezek között szerepel, hogy a politikusok családtagjainak vagyonnyilatkozatai is legyenek nyilvánosak, a parlamenti képviselők, kormánytagok, államtitkárok esetében ciklusok elején és végén kötelező legyen a vagyonosodási vizsgálat. Javaslataik között szerepel egy korrupcióellenes hivatal felállítása is, amely – akár titkosszolgálati eszközökkel felruházva – a parlamentnek tartozik elszámolással és széles nyilvánosság előtt végzi munkáját. A párt negyedik követelése a politikusok által elkövetett gazdasági bűncselekmények elévülhetetlenségére vonatkozik.
A szóvivőt kérdezték a fémlopások számának esetleges emelkedéséről is a déli határzárnál. Mirkóczki Ádám szerint az építés során ez a rendőrség és a honvédség felelőssége, a határzár elkészülte után pedig ha bárki “kénye-kedve szerint” levághatja a bekamerázott kerítést és elviheti a méhtelepre, akkor az “sok minden ellen véd, de a migráció ellen biztosan nem”.
(MTI)