Richard Field és Gyurcsány Ferenc megnyilatkozásai kimerítették a Büntető Törvénykönyv passzusait – jelentette be sajtótájékoztatón Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője. Az első esetben Richard Field amerikai állampolgár követett el bűncselekményt, amikor azt a látszatot keltette, hogy a gyöngyöspatai cigányok életveszélyben vannak, s “roma mentőakciót és evakuálást” szervezett. A másik Gyurcsány Ferenc volt kormányfő blogbejegyzése, amely szerint “Gyöngyöspatán nem cigánykérdés van, hanem nácikérdés. És egyre inkább így van és így lesz az egész országban is.” A szóvivő szerint mindkét megnyilatkozás kimeríti a Btk. 270. §-át.

A gyöngyöspatai eseménysorozattal kapcsolatban a Jobbik szóvivője kijelentette, az nem „tömegverekedés”, hanem lincselés volt. Mirkóczki Ádám üdvözölte, hogy polgári és katonai titkosszolgálatok vizsgálódnak az ügyben, mint mondta, a Jobbik szeretne válaszokat kapni arra a kérdésre, hogy kiknek állhatott érdekében, hogy újratöltsék a tíz évvel ezelőtti zámolyi romák esetét, amikor is pénzelték, utaztatták, segélyekkel látták el a cigányokat, miközben folyamatosan rémhírekkel vezették félre őket. Azt is ki kell vizsgálni, hogy – akár Richard Field kapcsán, akár más úton – külföldi idegen szolgálatok mozgattak-e szálakat a gyöngyöspatai ügyben – nyilatkozta a szóvivő.

A Jobbik továbbra is a rend pártja, és abban vagyunk érdekeltek, hogy a közbiztonság valóban közbiztonság legyen minden törvénytisztelő magyar ember számára – jelentette ki Mirkóczki Ádám, aki szerint a sajtó csak Gyöngyöspatát kapta fel, de minden nap hasonló brutális bűncselekményeket követnek el az ország különböző részein. A szóvivő leszögezte, hogy nem a Jobbik a hibás a kialakult helyzetért, a párt képviselői csak felhívják a figyelmet az országosan elterjedt szörnyű jelenségekre.

Mirkóczki szerint a politikai felelősség kérdését is meg kell vizsgálni. A Jobbik álláspontja szerint a katasztrofális állapotokért felelős az azt előidéző szocialista párt, a hisztériakeltésben érdekelt, cigányokat hergelő LMP és a két hét alatt rendet ígérő, de valójában a létező válságot tovább mélyítő Fidesz. A szóvivő elszomorítónak nevezte, hogy a Fidesz azok ellen lép fel, akik a rendteremtésben szeretnének – a törvény adta keretek között – segítséget nyújtani. A Jobbik azt szeretné, ha lefolyna egy korrekt vizsgálat, a titkosszolgálat, a rendőrség és a bíróság részéről is, és a felelősöket megneveznék – nyilatkozta a képviselő.

barikad.hu