A jobbikos politikus azt mondta, hogy a sikertelen alaptörvény-módosítás után fideszes képviselők, Kósa Lajos, Tuzson Bence és Németh Szilárd, “körbehaknizták” a kormánypárti médiát, ahol csúsztatások, félremagyarázások és hazugságok tömkelegével próbálták “megmagyarázni a megmagyarázhatatlant”, mert nekik fontosabb volt a piszkos pénz, a szajré, mint az ország teljes körű megvédése.
Magyarázatként hozzátette: ha csak az alaptörvény-módosítást fogadták volna el, akkor azzal lehetővé tették volna, hogy “Junckerék, ha éppen úgy gondolják”, letelepedési kötvényeket vásároljanak azoknak a migránsoknak, akiket Magyarország nem akar beengedni.
Rogán Antal pedig az ATV-ben valótlanul állította azt, hogy a letelepedési kötvényt vásárlók csak öt évre szóló tartózkodási engedélyt kapnak – hívta fel a figyelmet a politikus. Szilágyi György hozzátette: aki letelepedési állampapírokba fekteti a pénzét, az “véglegesnek tekinthető” letelepedési engedélyt kap, amit csak nagyon indokolt esetekben, például egy bűncselekmény miatt vonnak vissza.
Ráadásul családegyesítés címén a kötvényvásárlók családtagjai is megkaphatják a letelepedési engedélyt – tette hozzá.
Rogán Antal akkor sem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a program csak öt évre biztosítja a magyarországi tartózkodást. A jogszabályok szerint a letelepedett határozatlan idejű magyarországi tartózkodásra jogosult – érvelt az ellenzéki politikus. A képviselő a miniszternek azt az állítását is hazugságnak nevezte, amely szerint a program résztvevőinek Magyarországon lakást kell vásárolniuk.
Rogán Antal, a magyar kormány egyik minisztere “már nem első ízben hazudik bele az emberek szemébe” – fogalmazott Szilágyi György.
Felmerül a kérdés, hogy hányszor hazudhat egy miniszter, amire ennek következménye lesz. Az pedig a miniszterelnök felelőssége, hogy megengedi, hogy a minisztere hazudjon,és ő tartja pozícióban a “sorozatos botrányai” ellenére is – mondta.
Kérdésre válaszolva reagált arra a hírre, amelyik szerint a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottjának, Győrkös István egyik fia Áder János köztársasági elnök rokona. Szilágyi György azt mondta, véleménye szerint a cikknek nem az volt az elsődleges célja, hogy felelőssé tegyék Áder Jánost a rokonaiért.
Úgy fogalmazott: érzése szerint az írás inkább arra próbált rámutatni, hogy a “Habony-média” folyamatosan igazságtalanul próbálja besározni és a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezethez kötni Jobbikot, de az államfővel nem foglalkozik. A politikus egyúttal azt is leszögezte: Áder János nem tartozik felelősséggel a rokonai cselekedeteiért, és nem hiszi, hogy bármi köze lenne a Magyar Nemzeti Arcvonalhoz vagy a rendőrgyilkossághoz.
A képviselőnek azt a kérdést is feltették, hogy lemond-e Vona Gábor pártelnök, ha csökkenni fog a népszerűsége. A kérdést azzal indokolták, hogy az alaptörvény módosításának elutasítását többen is bírálták a jobbikos fórumokon. Szilágyi György azt mondta, úgy érzik, hogy a szavazáskor a legjobb döntést hozták, és nem gondolja, hogy Vona Gábornak azért szégyenkeznie kellene.
A képviselőt arról a Századvég által végzett felmérésről is kérdezték, amelyik szerint a jobbikos szavazók 55 százaléka kockázatosnak tartja, hogy az ellenzék nem támogatta az alaptörvény módosítását. Erre azt felelte, nem tiszte minősíteni a kutatást, de azt tudja, hogy a Századvég “egy eléggé Fidesz közeli cég”.
(MTI)