A Jobbik nevében Gaudi-Nagy Tamás országgyűlési képviselő részt vett a székely önrendelkezésről szóló kerekasztal-beszélgetésen Verőcén július 9-én, az V. Erdélyország az én hazám fesztiválon. A Jobbik minden lehetséges fórumon következetesen kiáll a székely autonómia mellett, legyen az az Európa Tanács, az Európai Parlament vagy akár a Magyar Országgyűlés.

A fesztiválon Gaudi-Nagy Tamás méltatta a Székely Nemzeti Tanács hiteles, legitim, szakszerű és nemzetközi joggal is teljesen összhangban álló területi autonómia javaslatát. Egyúttal keményen bírálta az elmúlt 21 év hazai politikáját, amely a nemzeti újraegyesítés és nemzeti önrendelkezés számos lehetőségét elszalasztotta többek között az önfeladó alapszerződések és a román EU-csatlakozás feltétel nélküli támogatása révén.

Rámutatott arra, hogy Szerbia EU-csatlakozása esetében ilyen hibát már nem szabad elkövetni: előzetes feltételként meg kell követelni a magyarság közösségi jogainak biztosítását és az 1944-es magyarellenes pogrom igazságtételét. Felhívta a kormányt arra, hogy Ausztria Dél-Tirol melletti kiállásához hasonlóan álljon védhatalomként a székely önrendelkezési törekvések mellé, amely az erdélyi magyarság önrendelkezésének első és legfőbb lépcsőfoka.

jobbik.hu – szebbjovo.hu