Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján egy nem nyilvános kormányzati jelentésre hivatkozva azt mondta: a 15 évesek 25 százaléka funkcionális analfabéta, a felsőoktatásban hallgatók száma pedig 20 éves mélyponton van. Megbukott a jelenlegi oktatáspolitika – értékelt.
A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy 10 éve nem emelkedtek a hallgatói ösztöndíjak, a kollégiumi férőhelyek 85 százaléka pedig nem felel meg a minimumfeltételeknek. A Jobbik a 2007-es reálértékre állítaná vissza az ösztöndíjakat és kezelné a 140 százalékos kollégiumi túljelentkezést – mondta.
Dúró Dóra igazságtalannak nevezte, hogy 2020-tól a nyelvvizsga előfeltétele lesz a felsőoktatási felvételinek. Szerinte úgy várják el a tudásszintet, hogy nem biztosítják, hogy ahhoz az iskolában hozzájussanak. Elveszik a lehetőséget a szegényektől, ha különórákra van szükség – vélekedett, hozzátéve: nem reálisak az elvárások. Közölte azt is, hogy a kiscsoportos nyelvoktatás mellett van és a felsőoktatásban is lehetővé tenné az ingyenes nyelvórákat.
A Jobbik képviselője szerint a szakképzés problémáit sem sikerült megoldani, a KSH és az Eurostat adatai is rávilágítanak, hogy növekedett a lemorzsolódás mértéke. Hozzátette: a pedagógushiány is leginkább ezen a területen tapasztalható.
A hiányterületeken bővíteni kell az ösztöndíj-lehetőségeket, meg kell erősíteni az alapfokú oktatást és csökkenteni kell a tananyag mennyiségét – fogalmazta meg.
Dúró Dóra arra is kitért, hogy egy kezdő pedagógus ma 2200 forinttal keres többet, mint a garantált bérminimum, ezzel szemben a Jobbik a diplomás átlagbér szintjére emelné a keresetet. Az életpályamodellben pedig a szakmai munkának adnának nagyobb szerepet, új motivációs elemek bevezetésével – mondta.
A képviselőt kérdezték arról, hogy sajtóhírek szerint “Fidesz-közeli reklámügynökségek” a Publimont felületein kívül minden plakáthelyet lekötöttek decemberig. Azt felelte, ha ez igaz, akkor arra irányul, hogy a Fidesz ne tisztességes versenyben méresse meg magát.
Megkérdezték arról is, a hódmezővásárhelyi plébános a kormánypárti Hegedűs Zoltán támogatását ajánlotta a híveknek az időközi polgármester-választáson. Dúró Dóra azt válaszolta, hogy noha magánbeszélgetésekben helye van a véleménynyilvánításnak, nem tartja szerencsésnek, hogy Németh László az egyház hivatalos képviselőjeként tette ezt. Reméli, hogy a kampány mentes lesz az ilyen eseményektől – jegyezte meg.
(MTI)