A vörösiszap-katasztrófa okainak feltárása mellett az egyéb anomáliákra is kiterjed majd a vizsgálóbizottság munkája – mondta Kepli Lajos jobbikos képviselő kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy etikátlannak tartja a Magyar György ügyvédi irodája által a jogi képviseletért meghatározott díjakat, amelyekről a sajtó számolt be.

Az ellenzéki képviselő hétfőn közölte, hogy a parlament alkotmányügyi bizottsága nagy többséggel támogatta a Jobbik vizsgálóbizottság létrehozására tett kezdeményezését a kolontári üggyel összefüggésben.

Kepli Lajos felidézte, hogy már a katasztrófa másnapján a Devecserben tartott lakossági fórumon azt ajánlották az embereknek, hogy Magyar György ügyvédi irodájával kössenek szerződést, más szóba sem került.

Ezt követően egy újabb lakossági fórumon az hangzott el, hogy az embereknek semmit nem kell fizetniük, mert a károkozó állja majd a költségeket. A kiküldött szerződésekből azonban az derült ki, hogy ha valaki még a kártérítés kifizetése előtt felmondja az ügyvédi megbízásokat, akkor az addig elvégzett munkát ötvenezer forintos órabérrel számlázzák ki, ha pedig nyernek a kártérítési pert, akkor az odaítélt összeg 13 százalékáét kell kifizetni – mutatott rá.

A jobbikos képviselő úgy fogalmazott: ez nem igazán méltányos azokkal az emberekkel szemben, akik mindenüket elveszítették. Úgy tűnik, amint a katasztrófa bekövetkezett, rátelepült az ügyvédi iroda a károsultakra és próbálja őket minél jobban kihasználni. Ez nem etikus – mondta az ellenzéki politikus.

A Magyar Hírlap kedden számolt be arról, hogy sikerdíjért vállalja Magyar György irodája az iszapkatasztrófa áldozatainak jogi képviseletét. A díj összege a megítélt kártérítés 13 százaléka plusz áfa. Ha a szerződés idő előtt – a törvény szerint elkerülhetetlen siker bekövetkezte előtt – megszűnne, akkor Magyar utólag óránként ötvenezer forint plusz áfa munkadíjat számol fel. A megbízónak ezeken kívül “csak” az üggyel kapcsolatos egyéb költségeket (például szakértői díjak), illetve az illetéket (ez az igényelt kártérítés hat százaléka) kell megfizetnie. Jó hír viszont az iszapkatasztrófa áldozatainak, hogy a nagyvonalú iroda nem számítja fel külön a telefon vagy a postázás költségét – írta a Magyar Hírlap, hozzátéve: a megbízási díj azonban nem tartalmazza az ügyvédek Budapest közigazgatási területén kívül felmerülő útiköltségeit.

jobbik.hu