Farkas Gergely, a párt Ifjúságpolitikai Kabinetjének elnöke szerint nehéz olyan dolgokról vitatkozni, amiben mindenki egyetért, a kormány által májusban bemutatott, a napokban körútját befejező Új Nemzedék Jövőjéért vitairat pedig pontosan ilyen.

A vitairat és a körülette generált kommunikációs hadjárat a régi nemzedék szemléletét tükrözi, amikor csak beszéltek az ifjúságpolitika fontosságáról, de semmi érdemit nem tettek a helyzet javítása érdekében – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Farkas Gergely. A Jobbik az ifjúságra stratégiai ágazatként, nemzeti identitásunk megmaradásának zálogaként tekint, épp ezért nem tudja elfogadni, hogy a választások óta a kormány ül a babérjain, és még soha nem volt még ilyen magas azon fiatalok aránya, akik külföldön tervezik a jövőjüket.

A jobbikos politikus kifogásolta továbbá, hogy a fiatalokról az új alkotmány is két mondat erejéig tesz említést, az ifjúsági törvény megalkotását pedig csak ellenzékből követelte Fidesz-KDNP, most úgy tűnik, megfeledkeztek róla. A vitairat egy közhelygyűjtemény, amely evidens dolgokat fogalmaz meg, hiszen ki ne szeretné, hogy a fiatalok álláshoz jussanak, sportolhassanak, biztonságos körülmények között szórakozhassanak? – tette fel a költői kérdést a politikus. Farkas szerint nehéz olyan dolgokról vitatkozni, amiben mindenki egyetért, ehelyett inkább egy olyan vitairatra lett volna szükség, amelyet érdemi vita tud követni.

A Jobbik hiányolja az anyagból a fiatalokat komolyan érintő problémák tárgyalását, mint például a diákhitel, a diákmunka, az otthonteremtés, a kollégiumok és a cigány fiatalság helyzete, melyeket egy szóval sem említ a vitairat.

barikad.hu