Két évtizedes probléma megoldatlanságára szeretnénk ráirányítani a figyelmet, majd az illetékesektől a megoldást is szeretnénk kicsikarni a környéken élők nyugalma érdekében – hangoztatta Ágoston Tibor önkormányzati képviselő, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje a Rakovszky Dániel utcán Kőszeghy Csanád Ábel önkormányzati képviselővel, országgyűlési képviselőjelölttel közösen tartott sajtótájékoztatón kedd délután.

Ágoston Tibor, a Jobbik önkormányzati frakciójának vezetője ismertette: láthatjuk, hogy a város egyes útszakaszait már javították, de egy kritikus rész, a Rakovszky Dániel utca az Árpád tértől a Vámospércsi útig még mindig rettenetes állapotban van, óriási a kamionforgalom is, a járdák keskenyek és toldott-foldottak, babakocsival és kerékpárral például járhatatlanok. Az itteni lakásokban, házakban járva azt tapasztaltuk, hogy a folyamatos kamionforgalom okozta dübörgéstől az épületek megrepedeztek, és a zaj is elviselhetetlen.

Majd így folytatta: megyénk egyik országgyűlési képviselőjének, útügyi kormánybiztosának, Tasó Lászlónak az ígéreteit évek óta hallgatjuk, ám az itt élők húsz éve szenvednek az elviselhetetlen, óriási gépjárműforgalom okozta zajtól. Mivel az elmúlt huszonnégy év kormányai egy területet sem képesek felmutatni ennyi idő után, amelyben sikeresnek lennének nevezhetőek, így nem csoda, hogy a közlekedéspolitika is a rendszerváltozás vesztesei közé sorolható – tette hozzá. A képviselő szerint az autópálya építések látszólag a fejlődés és a modernizálódás illúzióját kelthetik, ám Magyarországon, s így Debrecenben is számtalan olyan út létezik, amely életveszélyes, és amelynek felújítása évek óta tolódik, halasztódik.

Az ellenzéki városatya végül így zárta beszédét: a Jobbik nem csupán szavakban, de konkrét politikai intézkedések meghozatalával is tenni fog azért, hogy a sokszor elviselhetetlenné vált közúti forgalmat részben átterelje, ezzel megteremtve a társadalmi nyugalmat kevésbé irritáló, és a környezet megóvásával kapcsolatos szempontokat figyelembe vevő harmonikus egyensúlyt a közlekedésben. A veszélyzónának minősített helyszíneket átalakítjuk, biztonságossá tesszük, a gyalogosok védelme érdekében az erre vonatkozó szabályokat szigorítjuk, több biztosított gyalogátkelőt létesítünk telepített kamerarendszerekkel.

Kőszeghy Csanád Ábel az útszakasz tervezett felújításával kapcsolatban elmondta: a kamionosoknak talán kényelmesebb lesz, ha megtörténik a felújítás, ám attól az itt élők ugyanúgy szenvedni fognak, és a járdákon továbbra sem lehet közlekedni babakocsival, kerékpárral. Szerinte a megoldás csak az lenne, ha véglegesen elterelnék a kamionforgalmat.

A Jobbik képviselője más problémákra is kitért: nem a Rakovszky utca az egyetlen problémás útszakasz Debrecenben, a Nyíl utca szélesítése is húsz éve húzódik, de hosszan lehetne sorolni a normális közlekedést gátló, sok esetben életveszélyes útszakaszokat. Végül így zárta beszédét: választások előtt mindig mindent megígérnek, majd egy-két utcát le is aszfaltoznak a szavazatokért, de az igazán komoly problémákat illetően soha nem történik semmilyen érdemi változás. A Jobbik a közlekedésben is rendet fog tenni és meg fogja oldani a problémákat.

Deczki Anna – szebbjovo.hu