Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy az igazságügyi miniszter megváltoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének vonatkozó javaslatát. Míg az NVI azt kezdeményezte, hogy csak a támogató ívek mintapéldányát adják ki és azt a szervezők sokszorosíthassák, addig a tárcavezető indítványa szerint az összes ívet az irodától kellene átvenni – fejtette ki.
Értékelése szerint amellett, hogy ez logisztikai nehézségeket okozhat, a korrupció gyanúját is felveti. A jobbikos politikus utóbbit azzal magyarázta, hogy 2014-ben a három választásra a Gyurcsány Ferenchez köthető Erdős Ákos cége gyártotta a szavazólapokat, az összesen 2,5 milliárd forint értékű megrendelést pedig – nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva – közbeszerzés nélkül kapta meg. Az érvelést hiteltelennek nevezte arra hivatkozva, hogy az ANY Biztonsági Nyomda Rt.-ben külföldi cégeknek is van részesedése.
A Jobbik az NVI eredeti javaslatát és az általa vitatott passzus törlésére vonatkozó módosító indítványt nyújtott be a parlamentnek.
Dúró Dórát megkérdezték a reggeli tiltakozásokról is, amelyre válaszul közölte, hogy a kormány oktatás- és egészségpolitikája megbukott, jogos az érintettek felháborodása, de szeretné, ha törvényes mederben folynának a tiltakozások.
(MTI)