Apáti István, a párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy január 1-jétől adót vetett ki a földtulajdonosokra mások mellett a Hajdú-Bihar megyei Mikepércs, Hajdúhadház és Balmazújváros, holott erre nem lenne lehetőség.
Mikepércsen évente 10 ezer forintot kell fizetni hektáronként, Balmazújvárosban évi 300 forint a mérték aranykoronánként, míg Hajdúhadházon évi 400 forint per aranykorona – sorolta az ellenzéki politikus, kifejtve, hogy a térségben kifejezetten jó minőségű, egyes esetekben 40 aranykorona fölötti földek vannak.
A Jobbik alelnöke bírálta, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, csökkentette adóbevételeiket, ezért csak a termőföld és a földutak megadóztatása maradt nekik bevételszerzési lehetőségként. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének nyilatkozatára hivatkozva azt mondta: akár 2700 település is kivetheti ezt az adónemet.
Apáti István kijelentette: a földadó ellen ideológiai alapon is tiltakoznak, az szembefordítja a különböző társadalmi rétegeket és kettős adóztatásnak minősül.
Kitért arra is, hogy a települési adó lehetősége miatt korábban az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordultak, beadványuk elbírálás alatt van.
(MTI)