A Jobbik üdvözli a török alkotmánymódosításról vasárnap tartott népszavazás eredményét, amellyel a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megszerezte a török nép döntő többségének támogatását egy alapvető demokratikus változás véghezviteléhez.

Az 1980-as katonai puccs harmincadik évfordulóján tartott referendum sikerének köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a katonai rezsim által 1982-ben megfogalmazott alkotmány igazságszolgáltatást és alapvető állampolgári jogokat érintő rendelkezéseit módosítsa az Erdogan-kormány.

Az egyik leglényegesebb módosítás azt célozza, hogy az árnyékhatalomként működő, az ország „világi” jellege felett őrködő, teljhatalmát azonban többször a legitim török vezetők ellen felhasználó hadseregnek az állambiztonság és az alkotmányos rend ellen vétő tagjait polgári bíróságokon vonják felelősségre.

A népszavazás sikere egyben annak a paradigmaváltást meghirdető Erdogan-i politikának is a sikere, amely középpontjában Törökországnak a gyökereihez és hagyományaihoz történő visszatalálás áll. A népszavazás fontos erőpróba volt az AKP-nak a jövőre tartandó parlamenti választások előtt, és kedvező visszajelzés a további kritikus gazdasági és politikai reformokat tervező Erdogannak. A Jobbik szívből gratulál Erdogan miniszterelnöknek, a nemzete felemelkedése érdekében kifejtett munkájához pedig jó egészséget, és sok sikert kíván!

Gyöngyösi Márton,
a Jobbik Külügyi Kabinetjének elnöke, frakcióvezető-helyettese