Volner János azt mondta, az egyeztetésen a bérunió lehetőségét, konkrét gyakorlati megvalósíthatóságát vizsgálták, és megfogalmazták, hogy a magyar bérek jóval alacsonyabbak annál, mint amit az ország gazdasági teljesítménye indokolna.
Emlékeztetett: Orbán Viktor kormányfő többször azt mondta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének alapját az alacsony munkabérek jelentik, a Jobbik azonban 21. századi, tudásalapú társadalomban gondolkodik. Nem az alacsony fizetésekre építenék az ország versenyképességét, hanem a magas hozzáadott értékű termelésre, a jól teljesítő, magasan képzett munkaerőre és az ezekből előálló jelentősebb bérekre, amelyek az összes gazdasági szektort élénkítik – hangsúlyozta Volner János.
Szavai szerint a Fidesz tartósan berendezkedett arra, hogy nyomottan tartsa a fizetések színvonalát. Azonban fordulat szükséges, hogy minél magasabb hozzáadott értékkel be lehessen kapcsolódni a Magyarországon megtelepedett multinacionális cégek versenyébe, az itt folyó termelésbe – vélekedett.
A Jobbik ennek érdekében tett javaslatot egy kis- és középvállalkozói akcióprogramra, amelynek már több lépését bejelentették – idézte fel a frakcióvezető.
Az egyenruhásoknál két igény is megfogalmazódott. Egyrészt, a törvény biztosítson tágabb lehetőségeket a munkavállalói jogok terén a szakszervezeteknek, mert jelenleg “elnyomásban vannak”.
Másrészt, be kell hozni azt az “elképesztő bérlemaradást”, amely együttesen köszönhető az időnként, kampányszerűen emelt fizetéseknek és a sok évig változatlanul hagyott bérszínvonalnak. A kormánynak változtatnia kell: ütemezett bérfelzárkóztatást kell végrehajtania – jelentette ki Volner János.
A Jobbik célja a bérkiegyenlítődés, nemcsak az egyenruhások, hanem az összes magyar munkavállaló esetében – mondta.
Egy újságíró felidézte, hogy az ellenzéki párt gyűjtésbe kezdett, hogy el tudjon indulni a jövő évi választásokon. Azt kérdezte, Simicska Lajostól elfogadnak-e adományt. Volner János úgy felelt: “természetesen ez föl se merül”.
(MTI)