Az ellenzéki párt közleményében azt írta: a hétfői jogi bizottsági határozat után meglepő gyorsasággal döntött az Európai Parlament, mivel korábban, a bizottsági szakaszban másfél évig “húzták az időt”.
Felidézték, hogy Kovács Béla többször is megerősítette a sajtónak: nem kíván élni mentelmi jogával, és álláspontjáról a bizottságot is tájékoztatta.
Hangsúlyozták: a Jobbik eltörölné a mentelmi jog intézményét, amely mögé – más pártoktól eltérően – “soha nem bújt”. A közleményben úgy fogalmaztak: az eljárás megindulásával végre talán tisztán lehet majd látni az ügyben, hiszen jelenleg csak “a kormánypárti rágalmakon alapuló sajtópletykák” ismertek.
Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését tavaly kérte a magyar ügyészség az EP-től, arra hivatkozva, hogy a politikussal szemben olyan súlyos bűncselekmény miatt folytat eljárást, amelyért kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kaphat. A Magyar Nemzet tavaly májusban, alig több mint egy héttel az EP-választások előtt pontosan meg nem nevezett forrásra hivatkozva írt arról, hogy Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. Kovács Béla visszautasította a vádakat.
(MTI)