Magyar Zoltán szerdai budapesti sajtótájékoztatóján “iskolapéldaként” a Hortobágyi Nemzeti Park földjeivel történteket említette, ahol “nagy-nagyon kilóg a lóláb”, hiszen éppen azok a több évtizede ott tevékenykedő családi vállalkozások estek el a legelőktől, amelyeket közlései szerint támogatni kíván a kormányzat.
A jobbikos képviselő jelezte: pártja továbbra sem támogatja a nemzeti parkok földjeinek állami kézbe vételét, de az előző nap a parlament által megszavazott törvénymódosítás egyik pontja pozitív lehet, feltéve, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet él a bérleti szerződések felülvizsgálatának lehetőségével, mondván, nem ő kötötte azokat.
A földbérleti pályázatokon vesztes hortobágyi gazdák nevében Rezes Gábor elmondta: Hajdú-Biharban35-40 ezer anyajuh és 4-5 ezer szarvasmarha legeltetése vált kétségessé.
Közlése szerint ez 60 család megélhetését, 150-200 ember állását teszi kockára egy amúgy is nagy munkanélküliséggel sújtott és csak állami legelőkkel bíró vidéken, miközben zömmel “pantallós úriemberek és kosztümös kislányok” nyerték el a hektáronként 70-100 ezer forintos támogatást hozó földeket.
(MTI)