A szegedma.hu tájékoztatása szerint jobbikos javaslat alapján visszaállíthatják az Árpád térre a hajdani országzászlót. A korábbi tervezet szerint ezen a helyen csak három, a földbe süllyesztett talpazat emlékeztetett volna a szőregi csatára, az országzászlóra és az elesett hősökre. A Biopolisz Akcióterv mérnöki bemutatás során elhangzott, hogy az eredeti országzászló helyreállítása azért nem célszerű, mivel azóta a környezet megváltozott, és így nehezen lenne beilleszthető a korábbi állapot.

„Ezért is tartottam fontosnak, hogy az országzászlót vagy eredeti állapotában, vagy pedig méltóságának megfelelő formában újra fel kell itt állítani” – mondta el Keresztúri Farkas Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője. „Mivel kérdéses, hogy ez, és a közgyűlés által elfogadott akcióterv módosításai építéskötelesek-e, illetve a műemlékvédelem hatáskörébe tartoznak-e, mindenképpen az újonnan megalakuló bizottságoknak, illetve a szakértőknek kell meghatározni a végső formát.”

Véleménye szerint a képviselő-testület egyfajta kényszerhelyzet előtt áll, mivel a város a Biopolisz önrészét már elköltötte.
Ha nem nyújtják be a pályázatot, ez az összeg és a leendő pályázati támogatás is elvész. Kisebb változtatásokkal azonban már a testület többsége támogatta a beterjesztést, melynek egyik eleme – a jobbikos képviselő felvetésére – az országzászló méltó visszaállítása. Keresztúri mindenképpen további egyeztetéseket javasol, mivel műemlékvédelmi és építésügyi hatósági kérdések is felmerülhetnek az ügyben.

jobbik.hu