Folytatódik a gerillakampány: újabb magyarlakta városokban tűntek fel magyar feliratokat követelő matricák. Hol a magyar felirat? – áll a levonókon, melyek Komárom és Dunaszerdahely utcáin jelentek meg hétfőre virradóra.


 
A kétnyelvű matricákat olyan üzletek kirakataira, útjelző táblákra, cég- és reklámtáblákra ragasztották ki ismeretlenek, melyeken csak szlovák feliratok voltak láthatóak. “Hol a magyar felirat? Tiszteld a város nyelvi többségét!” – áll a matricákon magyarul, majd alatta szlovákul a következő mondat: “Feliratokat magyarul is! (Nápisy aj po maďarsky!)”.

Június közepén először Somorján tűntek fel hasonló matricák. „Hol marad a magyar felirat? Mi is itt élünk! Törvény adta jogunk van az anyanyelvünkhöz!” – állt akkor a levonókon.

Továbbra sem tudni, kik állnak a gerillakampány mögött. Somorján ugyan egy másik matricát terjesztettek, ennnek ellenére elképzelhető, hogy Komáromban és Dunaszerdahelyen is ugyanazon csoport akciójáról van szó.

Egyre többen és több helyen követelik a kétnyelvű feliratokat

Az utóbbi időben más eszközökkel, de több civil szervezet is figyelmeztetett már a magyar feliratok hiányára.

Az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés ugyancsak a kétnyelvűséget tűzte zászlajára, nemrégiben sikeresen tiltakoztak a komáromi kórház üdvözlőtáblájának “elszlovákosodása” ellen. A komáromi civil szervezetnek további tervei is vannak.

Somorján ugyancsak sokasodnak azok a hangok, melyek kétnyelvűséget követelnek. A képviselő-testület a matricakampány után egy határozatot fogadott el, mely a várostól támogatásban részesülő szervezeteknek előírja a kétnyelvűséget, míg a városban tevékenykedő vállalkozásokhoz felhívást intéz, miszerint a szlovák mellett a magyar nyelvet is használják kommunikációjuk során – közölte a Bummal Bárdos Gábor polgármester.

A Bumm hírportál információi szerint hasonló lépést fontolgatnak Dunaszerdahelyen is.

Forrás: Kitekintő.hu