Az Európai Unióban az előző évihez viszonyítva nőtt a tejtermelés és az utóbbi időszakban – főként tejporgyártó üzemek megszűnésével – feldolgozó-kapacitások estek ki. A nagyobb alapanyag-mennyiség pedig ahhoz vezetett, hogy csökkenésnek indultak az azonnali (spot) nyerstej árak az uniós piacon. Ennek következményeként újra megjelenhetnek az irreálisan olcsó, ultra magas hőmérsékleten kezelt (UHT) tejek a hazai élelmiszerláncoknál.

Az olcsó UHT-tejek az elmúlt években rendre feszültséget okoztak a hazai piacon, éppen árletörő hatásuk miatt. Ezért a Tej Terméktanács felhívta a piaci szereplők figyelmét, hogy tartózkodjanak a dömpingárak alkalmazásától, illetve a diszkriminatív árképzés tilalmának megkerülésétől vagy megszegésétől. A szervezet kiemelt figyelmet fordít a tisztességtelen piaci magatartásra vonatkozó valamennyi jelzésre, és minden indokolt esetben soron kívüli, határozott hatósági intézkedéseket kezdeményez – fogalmazott közleményében a terméktanács.

A Tej Terméktanács szerint 25 euró centes kilónkénti fölözött tejárak mellett meglehet az esélye annak, hogy alkalmatlanként irreálisan alacsony árú UHT-tejek jelenjenek meg az élelmiszerláncokban. Bár ez a fogyasztóknak átmenetileg kedvezhet, a hazai tejtermelők és tejfeldolgozók számára hátrányos lehet, mert a tejárak letörésével fenyegethet.

A szervezet prognózisai szerint a mostani túlkínálat két-három hónapig lehet jellemző az uniós tejpiacra, utána pedig újra egyensúlyi(bb) helyzet állhat elő. A terméktanács éppen most adta ki hazai tejpiacra érvényes tejfelvásárlási alapárjavaslatát a 2014-2015-ös kvótaévre, amely idén április elsejétől a jövő év március 31-ig tart. Ebben kilónként 103 forintos éves átlagárat szerepeltet, plusz-mínusz 2,5 százalékos eltéréssel. Ez meghaladja a most befejeződő, tavalyi kvótaév 99 forintos átlagát, tehát éppenséggel emelkedő tendenciát jelez.

kosarmagazin.hu