A beszámoló szerint szeptember végén írják ki a kivitelezési tendert, amelyre a tárca 2017 januárjáig várja a pályázatokat.
A miniszter rámutatott: a híd rövidebb menetidőt biztosít majd az Európából az Égei- és a Földközi-tenger partvidékére irányuló áruszállítás számára, mivel a forgalom így elkerüli Isztambult. Az építmény továbbá a régió kereskedelmének és gazdaságának növekedése által a lakosság életszínvonalára is kedvező hatással lesz.
Az átjáró csak egy rövid szakaszát képezi annak a 352 kilométer hosszú úthálózatnak, amely a Törökország európai részeként értelmezett Kelet-Trákiát öt éven belül az Isztambul, Bursa, valamint Izmir nagyvárosok között már részben elkészült autópályával kötné össze.
Recep Tayyip Erdogan török elnök augusztus 26-án Isztambulban, az Európát és Ázsiát összekötő harmadik, Vitéz Szelim szultán nevét viselő Boszporusz-híd megnyitóünnepségén tartott beszédében emlékeztetett: hidat terveznek építeni a Dardanellák felett is.
Törökországban a közelmúltban számos világszínvonalú óriásprojekt készült el, de több még jelenleg is épül, köztük újabb hidak, alagutak, illetve repülőterek, az ország nagysebességű vasút-hálózata pedig folyamatosan bővül.
(MTI)