Juncker válaszleveléről beszámolt az EUObserver.com című angol nyelvű brüsszeli uniós hírportál is.
Az “Ébredj, Európa! Az európai demokratikus vállalások védelmében” (Wake up Europe! Agir pour préserver le projet démocratique européen) című kezdeményezés az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás kezdeményezését várja az Európai Bizottságtól Magyarországgal szemben.
A brüsszeli biztosi testület november 24-ei ülésén döntött a kezdeményezés európai bizottsági befogadásáról, amelyen Navracsics Tibor – előzetesen jelzett más elfoglaltsága miatt – nem tudott részt venni. A magyar biztos az ülés előtti napon, november 23-án iktatott levelében tiltakozott a kezdeményezés akkor még csak tervezett befogadása ellen. A 24-ikei ülésen ennek ellenére a kezdeményezés befogadásáról döntöttek, és 30-án be is jelentették a jegyzékbe vételt.
A magyar EU-biztos – biztostársaihoz november 23-án intézett, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levelében – előzetesen tiltakozott az ellen, hogy az Európai Bizottság jegyzékbe vegye az európai állampolgári kezdeményezést.
Navracsics Tibor tiltakozásának eljárási indoka az volt, hogy nem adtak számára lehetőséget álláspontjának kifejtésére ebben a politikailag nagyon kényes, jogilag pedig ellentmondásos kérdésben. A kezdeményezés ügyét annak a testületi ülésnek a napirendjére vették fel, amely az elmúlt két hónapban az egyetlen olyan találkozó volt, amelyről ő távol maradt, és előzetesen külön konzultációt sem folytattak vele. Navracsics szerint az eljárás ellentmond a kollegialitás elvének a biztosi testületen belül.
Ami a tartalmi ellenvetéseket illeti, a magyar biztos leszögezte: a kezdeményezés befogadása nem pusztán technikai, hanem nagyon is politikai jellegű kérdés, és hatásai messze túlmutatnak a puszta kezdeményezésen. A jogi szolgálat előzetes elemzésének áttanulmányozása nyomán Navracsics felhívta a figyelmet olyan kitételekre, amelyek nagyban megkérdőjelezik a kezdeményezés befogadása mellett szóló jogi érveket.
Válaszában Jean-Claude Juncker bizottsági elnök a BruxInfo értesülése szerint az EU-ról szóló szerződésnek a bizottsági tagok függetlenségére vonatkozó cikkére hívta fel a magyar biztos figyelmét. Juncker szerint a biztosok nem védelmezhetik annak a kormánynak a nézetét, amely a bizottságba való kinevezésüket javasolta, hanem kizárólag az unió általános érdekeit tarthatják szem előtt – írta a BruxInfo.
A hírportál – mint írta – megkereste a magyar biztos kabinetjét, “ahol cáfolták a Juncker által Navracsicsnak tulajdonított szándékot, hogy a magyar kormány álláspontját kívánta volna védelmezni”.
Juncker a BruxInfo forrásai szerint arra is emlékeztetett: hatásköre arra is kiterjed, hogy akkor terjesszen bizonyos ügyeket a biztosi kollégium elé, amikor azok hozzá eljutnak. A testület elnöke szerint még az indokolt hiányzás sem ok arra, hogy a biztosi kollégium szokásos heti ülésén ne vitassanak meg egy témát – olvasható a brüsszeli hírportál beszámolójában.
(MTI)