A péntek délutáni rendezvényen Bana Sándor a nemzeti párt helyi elnöke, Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, Ágoston Tibor, a Jobbik megyei alelnöke, Rigán István megyei önkormányzati képviselő, valamint Dr. Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere is fölszólalt. A demonstrációt követően a résztvevők fáklyákkal vonultak végig Kaba egyes utcáin. Mint a legtöbb jobbikos megmozduláson, itt is több tucat rendőr állt készenlétben.


Bana Sándor ismertette a település közbiztonsági helyzetét: szinte minden nap fordulnak elő bűncselekmények Kabán, mindennapossá váltak a lopások, betörések, garázdaságok és egyéb bűncselekmények, melyeknek elkövetői nagyrészt a cigányság köreiből kerülnek ki. A jobbikos a felelősöket is megnevezte, szerinte a rendőrség és az önkormányzat közös hibája az, hogy képtelen élhető, biztonságos feltételeket teremteni a település lakóinak. Végül hozzátette: szeretnénk nyugalomban élni, nem félve és nem rettegve!

Bana Sándor

Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik megyei elnöke elsőként a közelben ellendemonstrálókhoz intézett költői kérdést: akik a közbiztonságért rendezett demonstráció ellen tüntetnek most, ők rendetlenséget akarnak? Majd néhány példával illusztrálta Magyarország keleti régiójának közbiztonsági helyzetét. Ezután azt hangsúlyozta: ki kell mondani, hogy létezik cigánybűnözés, hiszen ez egy szociális, oktatási és demográfiai probléma is egyben. Ám hozzátette: rendet akarunk, korra, nemre, származásra való tekintet nélkül.

Kulcsár Gergely

Végül a Jobbik 2010-es programjából idézett: föl kell állítani a csendőrséget a településeken élők biztonságáért. Be kell vonni a rendfenntartásba a katonaságot. A luxusbörtönök helyett önfenntartó börtönöket kell kialakítani, de amíg ez nem történik meg, bérrab-tartásba ki kell adni a bűnözőinket idegen országokba, ahol munkára fogják őket. A nemi erőszakot elkövetőkön kémiai kasztrálást kell végrehajtani, a különösen kegyetlen, erőszakos bűncselekmények esetén pedig halálbüntetéssel kell sújtani az elkövetőt.

Rigán István megyei önkormányzati képviselő, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje úgy véli: a társadalom tisztességes rétege tartja el a bűnözésből élőket, akik lelkiismeret nélkül, tisztességtelenül tengetik a napjaikat, és csak követelőzni tudnak. Szerinte a rendőrségnek nem a kerékpárosokat kellene elsősorban büntetni és nem a legapróbb szabálytalanságokkal kellene foglalkoznia, hanem elsősorban a bűnözést kellene megállítania. Rigán az Érpatakon működő, jobbikos polgármester által életre hívott modellt is méltatta, majd elmondott egy Wass Albert által írt történetet az élősködőkről.

Rigán István

Ágoston Tibor megyei alelnök, debreceni önkormányzati képviselő, a Jobbik országgyűlési képviselőjejelölt egyebek mellett a debreceni közbiztonsági helyzetről is beszámolt. Majd a rendezvényen megjelent rendőrökhöz szólt: ahelyett, hogy itt őrködnek, a települések utcáit kellene járniuk azzal a céllal, hogy a bűnözést megelőzzék. Végül azt hangsúlyozta: akinek nincs félnivalója, annak nem kell félnie, de akinek van, annak nem félnie, hanem rettegnie kell.

Ágoston Tibor

Dr. Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere így vélekedett: a liberális ideológia kóros vetéseinek beérése ez a tragikus közbiztonsági helyzet – majd így folytatta: ezeket a beérett terméseket meg lehet ám változtatni és egészségessé lehet tenni. Érpatak idestova 13 éve még inkább vérpatak volt, de azóta megtanulta mindenki a rendet, mindenki tudja, hogy mi a dolga és miszerint kell viselkednie – húzta alá.

Dr. Orosz Mihály Zoltán

A beszédeket követően a demonstrálók fáklyákkal indultak sétára Kaba egyes utcáin, így fejezve ki tiltakozásukat a mindennapossá vált bűnelkövetések ellen.