A felsőoktatási szakmai gyakorlatok körül felmerült problémák miatt a Jobbik Ifjúsági Tagozata Gyakorlat teszi a mestert címmel országos kampányt indít – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Keresztesy Gergő, a debreceni Jobbik IT elnöke.

dsc_7414

Keresztesy Gergő

A Jobbiknak mindig is célja volt, hogy a fiatalokat érintő legtöbb területen, a fiatalok hangjaként egyfajta érdekképviselet legyen az Országgyűlésben, nyomást gyakoroljon a kormányra, illetve megoldási javaslatokat fogalmazzon meg – közölte Keresztesy Gergő. Hozzátette: Debrecenben, mint egyetemvárosban kiemelten fontosnak tartjuk a felsőoktatásban tanulók érdekeinek védelmét, így számos témában indítottunk már kampányt eddig is, többek között diákmunka, diákhitel, nyelvtanulás, köznevelés problémái, gyermekvállalás témakörökben.

Kitért rá: az országgyűlésben a Jobbik már többször felvetette, hogy komoly problémák vannak a szakmai gyakorlatok kapcsán, ám a kormány mindig mellébeszélt, válasza a duális képzés volt, holott ez a képzési forma csak a hallgatók néhány százalékát érinti. Aláhúzta: a hallgatók fennmaradó 95%-ával valójában nem foglalkozik a kormány, pedig nekik kötelező a szakmai gyakorlat.

Így folytatta: a kampány célja az is, hogy lehetőséget teremtsünk arra, hogy mindenki elmondhassa panaszait, szakképzett jogászaink segítségével pedig megoldást is találjunk. Keresztesy Gergő szerint „súlyos problémát jelent az is, hogy a szakmai gyakorlatukat töltőknek korszerű ismeretek megszerzése helyett sokszor csak fénymásolás jut, ugyanakkor folyamatosan olyan jogsértésekre kerül sor, mint a hallgatók munkadíjának ki nem fizetése, megalázások, túlórázás.

Majd a Jobbik megoldási javaslatairól beszélt: többek között szükség van egy online szakmai gyakorlati információs rendszerre, mely segítséget nyújthat gyakorlati helyek keresésében. Elismernék továbbá a minőségi szakmai tapasztalatot adó szakmai gyakorlati helyeket, stratégiai megállapodásokat kötnének vállalati partnerekkel, adó-és járulékkedvezményt biztosítanának a munkaadóknak a gyakornokok után, kizárnák azokat a gyakorlati helyeket, ahol méltatlanul bánnak a diákokkal, illetve szakmai gyakorlati ösztöndíjrendszert dolgoznának ki.

Országszerte több tízezer szórólapot osztunk ki kiemelten az egyetemek, főiskolák, kollégiumok környékén, valamint  tematikus oldalt indítunk (jobbikit.hu/szakmai-gyakorlat), de Facebook-oldalunkon is elérhetnek minket az érdeklődök – mondta el. Reméljük, hogy kampányunk segítségével rá tudjuk irányítani a figyelmet a szakmai gyakorlatokkal kapcsolatos problémákra – zárta végül.

szebbjovo.hu