Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerint a közszféra működésképtelensége fenyeget, a cigánysággal összefüggésben kialakult problémák elől menekül a kormányzat.

A Jobbik elnöke a tavaszi és a nyári rendkívüli ülésszakot értékelte sajtótájékoztatóján. Vona Gábor közölte, a Fidesz-KDNP kormány egy felháborodott országot vett át az előző kormánytól. Hozzátette, a helyzet az, hogy eltelt egy év, az emberek továbbra is felháborodottak, csak emellett még csalódottak is, mert nem ezt várták az országot vezető kétharmadtól.

„A Fideszt jelenlegi politikáját alapul véve egyetlen dolog érdekli, hogy mindenáron megtartsa 1,5-2 milliós szavazóbázisát. Ám nyolcmillió embert ennek érdekében kidob a kukába, nem foglalkozik sorsukkal.” – jelentette ki Vona Gábor.

A radikális nemzeti párt elnöke kijelentette, a Jobbik ezzel ellentétben segíteni kíván azoknak az embereknek, akik hittel, szorgalommal, munkával igyekeznek sorsukat jobbá tenni, csak ebben a politikai légkörben ez nem sikerül nekik.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetője elmondta, a Fidesz ugyanazt folytatja, mint amit az elmúlt húsz év kormányai. Közölte, ez ugyanúgy Horn Gyula, Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon országa, csak most éppen Orbán Viktornak hívják a miniszterelnököt.

Vona Gábor jelezte, az emberek csalódottsága több okból fakad.

„Elszámoltatást vártak, ehelyett kutyakomédia folyik ez ügyben. Közbiztonság helyett, csak néhány embernek nőtt a személyes biztonsága. Például Orbán Viktornak vagy Schmitt Pálnak ugyanis rájuk a Terrorelhárítási Központ vigyáz. A közalkalmazottak helyzete és javadalmazása sem rendezett. Ehhez hozzávéve a rendvédelmiek, valamint az egészségügyben, és az oktatásban dolgozók bér- és nyugdíjproblémáit azonnal látható, hogy ha ezen nem változtatnak Magyarország hivatalai és közszféra rendszerének összeomlása fenyeget.” – közölte Vona Gábor.

A devizahitelesek bajbajutása és a svájci frank jelenleg is tapasztalható emelkedésével összefüggésben a Jobbik elnöke elmondta, az árfolyam-befagyasztás csak elodázta a mostanra szinte megoldhatatlannak tűnő problémát. A Jobbik éppen ezért javasolta korában többször is, hogy forintosítsák a devizahiteleket, így megmenthetőek lennének a törlesztőrészletek fizetésével küszködők, valamint az egész rendszer kezelhetőbbé, az árfolyamváltozásoktól függetlenné válhatott volna.

„Legutóbb Orbán Viktornak tettem fel kérdést a hazai cigányságot érintő kérdések ügyében, ám azt kellett tapasztalnom ugyanúgy homokba dugja a fejét a problémákat látva, akárcsak az elmúlt húsz év kormányai. Írásban megkerestem azügyben is, hogy nyilvánosan vitázzunk a hazai cigánykérdésről, ám a miniszterelnök mindösszesen sikeres munkát kívánt válaszlevelében.” – mondta el Vona Gábor.

A Jobbik elnöke közölte: ezt a kérdést nem lehet ennyivel elintézni, ugyanis társadalmi konfliktus érezhető jelenleg is a cigányság és a többségi társadalom tagjai között, amelyen ha nem változtatunk, katasztrófa fenyeget.

A párt országgyűlési frakcióvezetője közölte: a kormány egyházi ügyekben tett magatartása is felháborító. „Kétféleképpen fogalmazhatunk. A kormánypártok felemelték a Hit Gyülekezetét a történelmi egyházak szintjére vagy mondhatjuk az is, hogy a történelmi egyházakat taposta le a Hit Gyülekezete szintjére. Bármelyiket is veszem alapul a helyzet elkeserítő.” – szögezte le Vona Gábor.

A Jobbik pártelnöke hozzátette, a Jobbikban nemlétező törésvonalakat elemző Nézőpont Intézet részéről örömmel venne egy olyan felmérést, amelyet a Fidesz és KDNP szavazói körében végeznének a tárgykörben, hogy a kormánypártok támogatói mennyire értenek egyet a Hit Gyülekezete egyházi minősítésével.

barikad.hu