Az alezredes elmondta: az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán – amely az egyetem 2011-es megalakulása óta jelentős átalakulásokon ment keresztül – a Katonai Vezetőképző-, a Katonai Üzemeltető-, a Katonai Logisztikai- és immár az újonnan alakult Katonai Repülő Intézet keretein belül folyik a felsőfokú tisztképzés, illetve az azt megalapozó hadtudományi- és katonai műszaki kutatás.
Az új szervezet az NKE egyedüli olyan felsőoktatási intézménye, amely vidéken, a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisán található. Az intézet újjáalakuló három tanszéke – a Fedélzeti rendszerek, a Repülésirányító és repülő-hajózó, valamint a Repülő Sárkány-hajtómű tanszék – biztosítja a “megrendelő”, a Magyar Honvédség repülőszakember utánpótlását.
A Szolnokon tanulók Katonai üzemeltetés alapszakon és annak mesterszakán vesznek részt képzésen Katonai repülőműszaki és Repülésirányító specializációkon. A tisztjelöltek számára alapszakon a képzés nyolc szemeszteren át tart, amelyből az utolsó négyet a szolnoki intézményben töltik – mondta Palik Mátyás.
Hozzátette: a légierő megrendelői igényének megfelelően évente 10-15 honvédtisztjelöltet iskoláznak be a fenti képzésekre. Emellett az intézet biztosítja a repülő csapatok speciális képzéseket igénylő szakembereinek felkészítését is, vagyis évente több száz tiszt és tiszthelyettes felkészítése is ebben az intézményben folyik – közölte.
Palik Mátyás kiemelte: az eggyel magasabb szintre lépő oktatási intézményben végzett fiatal szakemberek rendkívül eredményesek, motiváltak, kiemelkedő szakmai felkészültséget szereznek – jegyezte meg. Szólt arról, hogy a felkészítést végző oktatói állomány mintegy 80 százalékának van tudományos fokozata. A szolnoki oktatók az elmúlt években számos új képzési programot dolgoztak ki, több sikeres hazai tudományos rendezvényt szerveztek, új jegyzeteket, könyveket jelentettek meg – közölte.
Az alezredes beszámolt arról is, hogy az intézet egy csaknem százezer kötetes nyilvános könyvtárral is büszkélkedhet, amelynek mintegy 80 százaléka repülős szakmai irodalom.
Végezetül hangsúlyozta: a komolyabb, fejlettebb szervezeti struktúra kialakításával a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar is erősödik. Az intézeti forma jó alapot kínálhat a későbbiekben megjelenő speciális repülőszakember képzés kialakításának feltételeihez – tette hozzá.
(MTI)