Az egykor az NDK-hoz tartozó régiók lakosai együttesen támogatják Moszkva álláspontját a nemzetközi porondon – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung újság.

Németország keleti felén támogatják Vlagyimir Putyin elnök politikáját és megértik Oroszország aggodalmát a NATO bővítése kapcsán – írja Frank Pergande a Frankfurter Allgemeine Zeitung-ban.

Annak ellenére, hogy immáron 25 éve leomlott a berlini fal, Németország nyugati és keleti fele között még mindig ”meglepően nagy” a különbség – írja az újságíró. A keleti rész szerinte mindig is szimpatizált Oroszországgal. Ez „egyfajta egységes vélemény” az országnak ezen a részén.

Fotó: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Pergande szerint Kelet-Németországban „az utcákon, családi körben és a kávézókban” Vlagyimir Putyint vitatják az emberek. Azt is lehetne gondolni, hogy Putyin, akire a Nyugat nyomást fejt ki, egyfajta hős a kelet-németországi lakosok szemében – írja Pergande. Ugyanolyan, mint amilyen egykoron Gorbacsov volt. Ez egyfajta általános szabály Kelet-Németországban, szimpatizálni Putyinnal és Oroszországgal – állítja a német újságíró.

Hozzáteszi: először ez furcsa benyomást okoz, hiszen a kelet-németországi lakosok szovjet és orosz tapasztalata egyértelműen negatív volt. A háború vége annak borzalmaival, a megszállás évei és annak öröksége, amit az orosz hadsereg hagyott hátra. „Hány keleti vagy nyugati német igazodik el az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban?” – teszi fel a kérdést a szerző. „Ki tudja, hogyan élnek az ukránok? Mit tudnak a Krími-félszigetről, voltak-e már ott? Ki utazik ma el Kelet-Németországból Oroszországba, mint az NDK idején, amikor Moszkvára, Leningrádra és a Volgára voltak kíváncsiak, mivel Párizs, London és a Rajna elérhetetlen volt?”.

Pergande szerint az embereket Kelet-Németországban nem Putyin és Oroszország érdekli elsősorban, hanem Oroszország és a Nyugat kapcsolata. „Oroszország kiváló lehetőséget nyújt a Nyugat iránti látens bizalmatlanság kinyilvánítására” – írja a szerző.

„A NATO, a nyugati katonai szövetség abban hibás, hogy kiterjeszkedett keletre, Putyinnak pedig reagálnia kellett erre, hogy ne veszítse el a személyét. Ukrajnát pedig később biztosan elárulná a NATO” – körülbelül így vélekednek Pergande szerint Németország keleti felén.

Oroszország Hangja