Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója Vlagyimir Putyin államfő és John Kerry amerikai külügyminiszter keddi tárgyalásáról elmondta, hogy az ukrán válsággal kapcsolatban szóba került a Kijev által szorgalmazott nemzetközi békefenntartó misszió Délkelet-Ukrajnába küldésének kérdése is, de részletekről nem beszélt. Usakov szerint Putyin hangsúlyozta: Washington támogatására van szükség az ukrán vezetés meggyőzéséhez arról, hogy kezdjen közvetlen párbeszédet a szakadár délkelet-ukrajnai területek vezetésével.
A Kremlben nem tartják áttörésnek az orosz elnök és Kerry tárgyalását, de a tanácsadó úgy értékelte: “megjelentek az első jelei annak, hogy belátják, a két nagyhatalomnak együtt kell működnie egymással”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország “alapvetően érdekelt” a kétoldalú kapcsolatok rendezésében.
Usakov azt is elárulta, hogy a hivatalos tárgyalásokat követően az orosz államfő a dél-oroszországi Krasznodari határterület egyik borával kínálta John Kerryt, akivel ezután kötetlen formában folytatták a beszélgetést. “Szerintem ez jó jel”- mondta a tanácsadó, hozzátéve: Putyin és Kerry találkozóját Washington kezdeményezte.
John Kerry Putyinnal és Szergej Lavrovval meglehetősen hosszú, egyenként 4 órás megbeszélést folytatott Szocsiban.
Az amerikai külügyminiszter a hivatalos megbeszéléseket követően Kijevet és a szakadárokat egyaránt óvta a katonai műveletek felújításától. Lavrovval közös tájékoztatóján arra figyelmeztetett, hogy ha Petro Porosenko ukrán elnök ilyen döntést hozna, az komolyan fenyegetné a minszki megállapodásokat. “Rendkívül romboló hatású lenne” a rendezési folyamatra, ha az ukrán hadsereg vagy a szeparatisták nagyszabású katonai műveletet indítanának – mondta.
Az ukrán államfő hétfőn, a Repülőtér című dokumentumfilm bemutatásán ígéretet tett arra, hogy a délkelet-ukrajnai szakadárok által elfoglalt donyecki repülőteret visszafoglalják és újjáépítik.
Kerry Szocsiban közölte, hogy az ukrajnai válságban érintett minden féllel együtt akarnak működni annak érdekében, hogy elérjék a minszki megállapodások végrehajtását. Sürgette a fegyveres összecsapások beszüntetését az Azovi-tenger partján lévő Mariupol közelében lévő Sirokinénál.
Szergej Lavrov ehhez hozzátette: Oroszország és az Egyesült Államok egyetértenek abban, hogy az ukrajnai válság békés rendezését célzó minszki megállapodásokat változtatások nélkül kell végrehajtani. “Valóban megegyeztünk abban, hogy mindent megteszünk ennek a folyamatnak a lehetőségek szerinti felgyorsítására” – mondta. Említést tett arról, hogy a nemrég létrehozott minszki munkacsoport a 100 milliméteres űrméret alatti nehézfegyverek visszavonásáról tárgyal. Ez nem szerepel a februári megállapodásban.
John Kerry azt is közölte, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió az Oroszországgal szemben alkalmazott szankciókat csak a minszki egyezségek teljesülését követően fogja feloldani.
Az amerikai külügyminiszter az oroszországi politikai foglyok, s közöttük Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedésére szólította fel Moszkvát.
(MTI)