Roland Dumas – volt szocialista külügyminiszter, az alkotmánytanács egykori elnöke – és Jacques Verges, a terrorista Carlos, a náci Klaus Barbie, a néhai Slobodan Milosevic szerb államfő és Tárik Azíz volt iraki miniszterelnök-helyettes korábbi védője jelenlétében a líbiai igazságügyi minisztérium egyik képviselője vasárnap este Tripoliban tartott sajtótájékoztatón közölte: a két sztárügyvéd önként vállalta, hogy francia bíróságokon feljelentést tesz a “NATO-bombázások áldozatainak” hozzátartozói nevében Sarkozy ellen, miután Franciaország az egyik kezdeményezője volt a Líbiában elindított nemzetközi hadműveletnek.

“A két ügyvéd líbiai családok nevében feljelentést tesz a francia bíróságokon” – mondta Ibrahim Bukhzam mintegy harminc líbiai család képviselőinek a gyűrűjében, akik meghatalmazást írtak alá a két francia védőnek.

Roland Dumas a sajtótájékoztatón elképedésének adott hangot amiatt, hogy a lakosság védelmére irányuló NATO-misszió “megöli a civileket”. A volt francia kormánytag elítélte a “durva agressziót egy szuverén országgal szemben” és jelezte: kész Moammer el-Kadhafi líbiai vezető védelmét ellátni, amennyiben eljárás indul ellene a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéken.

Jacques Verges Tripoliban gyilkosoknak nevezte a NATO-országokat, és úgy vélte, hogy “a francia államot szélhámosok és gyilkosok vezetik”. “Át fogjuk törni a hallgatás falát!” – tette hozzá.

Kétnapos líbiai látogatása végén a két ügyvéd azt is közölte, hogy amint visszatértek Párizsba, megindítják a feljelentéshez szükséges eljárásokat.

MTI – szebbjovo.hu