Komoly gondot még nem okoz a csapadékhiányos téli időjárás, ám továbbra sem várható hó, ami már problémát jelenthet a mezőgazdaságnak. A vetések ígéretesek, de a csapadék utánpótlása jelenleg kérdésesnek tűnik. A szokatlanul meleg, fagypont feletti idő a kártevők elszaporodásának is kedvez.

„Az őszi vetés egyelőre rendben van, hiszen az ősszel elegendő csapadékot kapott, eddig számottevő fagy sem volt. Jelenleg hűvös, párás idő van, még nincs probléma” – jelentette ki lapunknak Vancsura József . A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Világgazdaságnak hozzátette: „ha ugyanakkor folytatódik a jelenlegi csapadékszegény időjárás, akkor valóban gond lehet, és kialakulhat egy tavaszi száraz időszak. Jelenleg csapadékhiány van, a helyzet azonban még nem drámai.”

Míg az őszi hónapokban még megfelelő mennyiségű csapadék esett, a téli hó hiánya már látszik az adatokon. Decemberben az ország több pontján rendkívül kevés, a nullához közelítő csapadékszint volt jellemző. Nehezíti a helyzetet, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint januárra sem várható számottevő eső vagy hó. Az ideális folytatáshoz az elkövetkező két hétben érdemi mennyiségű hónak kellene esnie, ám a középtávú előrejelzések szerint erre lényegében nincs esély. Az őszi és leginkább téli időjárás okozta csapadék összesített hiánya mára elérheti a 100-150 millimétert. Ha nem lesz hó, február végéig újabb 100 mm fog hiányozni a talajból, amely már jelentősen befolyásolhatja a termést.

Nem várható árnövekedés

2013-ban a gabonafélék és olajos magvak árai egy év alatt csaknem 40 százalékot zuhantak. A közeljövőben nem is várható, hogy a magas árak visszatérnek, így 2014-ben magas hozamok kellenek ahhoz, hogy eredményes évet zárjanak a gazdák. A búza felvásárlási ára egy hónap alatt 2,8 százalékkal emelkedett, de az előző év októberitől mintegy 22 százalékkal elmaradt. A kukorica ára tovább csökkent, egy hónap alatt 4,6 százalékkal. A búza ára októberben 45 200, a kukoricáé 40 700 forint volt tonnánként, előbbinél azóta további növekedés figyelhető meg, a javítóbúza ára ugyanis már túllépte az 50 ezer forintot.

B. L. – VG.huszebbjovo.hu