Két magyar párt indít jelöltet a december 4-i horvátországi parlamenti választáson a magyar népcsoport egyetlen képviselői mandátumáért, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) mellett a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ).

A két párt egy-egy jelöltjének meg kellett neveznie helyettesét, akinek akár át is adhatja a parlamenti mandátumát, amennyiben győz a magyar parlamenti mandátumért folytatott versengésen.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) jelöltje a 36 éves Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, Pélmonostor városának önkormányzati képviselője, és korábban Eszék megye magyar kisebbségi önkormányzatának elnöke volt – tájékoztatta az MTI-t Kriják Krisztina, az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap főszerkesztője.

Vele párban helyetteseként indul az 54 éves Szántó Tibor eszéki orvos, városi önkormányzati képviselő, aki egyszer már volt a horvátországi magyarok képviselője a zágrábi országgyűlésben.

A Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) jelöltje a 69 éves Sója Dénes, aki a most lezárult ciklusban négy éven át volt tagja a parlamentnek. Ő a hercegszőlősi járás elöljárója. Négy éve egy százalékkal, 41 szavazattal előzte meg Jankovics Róbertet.

Sója Dénes helyettese a 61 éves Juhász Sándor, a MESZ elnöke.

Horvátországban mintegy 14 ezer magyar jogosult arra, hogy szavazzon a jelöltekre. A választópolgároknak előzetesen jelezniük kell, hogy a nemzetiségi listára kívánnak-e szavazni vagy a többségi, horvát szavazókkal együtt vesznek részt a december 4-i választáson.

MTI – szebbjovo.hu

1322507220