A nagy hatótávolságú orosz Tu-145-ösök – a Tu-95-ös stratégiai bombázó módosított változatai – kedden egy tengeri mérföldön belül repültek el a Reagantől. A négy F/A-18-as az amerikai hadihajók közelében elszálló gépek esetében “szokásos műveleti eljárás” keretében emelkedett a levegőbe az orosz katonai gépek kíséretére.

Sajtóértesülések szerint az incidens a Koreai-félszigettől keletre történt. Az amerikai haditengerészet egy névtelenül nyilatkozó illetékese szerint mindkét fél professzionális módon járt el, és a Tu-145-ösök eltávolodtak a repülőgép-hordozótól.

Az incidens nem precedens nélküli, július 4-én például a kaliforniai és az alaszkai partok közelében fogtak el orosz katonai repülőket amerikai harci gépek. Az egyik orosz pilóta üdvözölte amerikai kollégáit a függetlenség napja alkalmából. Júniusban az amerikai haditengerészet közzétett egy videót arról, hogy egy Szu-24-es elszállt az irányítható rakétákat hordozó Ross romboló mellett a Fekete-tenger nemzetközi vizei fölött, a Krím félsziget közelében.

A hidegháború idején hasonló esetek gyakoriak voltak, de Vlagyimir Putyin második elnöksége idején, főleg a kelet-ukrajnai konfliktus kitörése után ismét elszaporodtak.