A 2010-es Sportface Kézilabda Gála hatalmas élmény lehetett minden jelenlévőnek, hiszen a csörgőlabda és az utánpótlás kézilabda bemutatója mellett tanúi lehettek amint Radulovics Bojanát az Évtized Kézilabdázójának választották, láthatták a Loki kézilabdázó és labdarúgó legendáit egymás ellen, és “újranézhették” a 2000-es sydney-i olimpiai döntőt, a Magyarország-Dániát.

A Főnix-csarnokban rendezett Sportface Kézilabda Gálán sokan itt voltak, akik a 2000-es fináléban is.

Azon a tornán mindkét együttes csak hosszabbításban jutott túl a negyeddöntőn – a magyarok az osztrákokat, a dánok a franciákat verték ráadásban -, aztán következett a norvégok elleni 28-23-as, azóta is megismételhetetlen siker, a dánok pedig a dél-koreaiakat győzték le. A döntőben a magyarok már hat góllal is vezettek a második félidő derekán, ám a skandináv együttes innen fordított, és nyert 31-27-re.

A két csapat akkori összeállítása a következő volt:

Dánia: Lene Rantala, Karen Brodsgaard, Tonje Kjaergaard, Maja Gronbek, Lotte Kiaerskou, Anja Nielsen, Janne Kolling, Tina Bottzau, Christina Roslyng, Anette Hoffmann, Mette Vestergaard, Camilla Andersen, Katrine Fruelund, Rikke Petersen, Karin Mortensen. Szövetségi kapitány: Jan Pytlick.

Magyarország: Farkas Andrea, Pálinger Katalin, Balogh Beatrix, Kántor Anikó, Nagy Anikó, Radulovics Bojana, Kökény Beatrix, Kulcsár Anita, Pigniczki Krisztina, Pádár Ildikó, Deli Rita, Farkas Ágnes, Lőwy Dóra, Simics Judit, Siti Bea. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.

A mostani gála abból a szempontból egyedülálló volt, hogy még nem volt olimpiai döntőnek ilyen jellegű visszavágója.

A meccs elején egyperces gyászszünetet tartottak a 2005. január 19-én autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anita emlékére.

A 2×20 perces gálameccs elején a dánok elhúztak 7-2-re, ám a szünetig sikerült felzárkózni 10-8-ra. A második félidőben Radulovics bombagóllal már egyenlített (15-15), aztán jött a fordítás is, Farkas Ágnes révén (18-17). A dánok nem adták meg magukat, másfél perccel a vége előtt visszavették a vezetést. Radulovics még egyenlített, és ez a poén dús zárópercben maradt a 21-21. A végén minden játékosnak egy-egy aranyérmet akasztottak a nyakába.

A kézilabdás fesztivált a város két legsikeresebb szakosztályának, az EHF Kupa-győztes női kézilabdásoknak, valamint a Bajnokok Ligájában is megfordult férfi labdarúgóknak összecsapása nyitotta. A futballistáknál pályára lépett többek között a jelenleg a PSV Eindhovent erősítő, debreceni nevelésű Dzsudzsák Balázs is. A Best of Loki találkozó végül 9-9-es végeredményt hozott, de a szabályok alapján ez a labdarúgók győzelmével ért fel, mivel ők indultak “idegen” sportágban.

A gálán adták át a kézi.hu szaklap által szervezett szavazás alapján az évtized kézilabdázója díjat Radulovics Bojanának.

A rendező város is megválasztotta a maga legjobbját. A haon.hu olvasói a kick-boxos Tumbász Józsefnek adták a Debrecen Bajnoka-díjat.

(pixter.hu – sport365.hu nyomán)