A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester. A román nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.
A fotót közlő Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. “A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – idézte a Maszol a román hírportált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára.
A konzervatív Evenimentul Zilei Adrian Nastase volt román szociáldemokrata kormányfő kommentárját idézi, aki szerint a bukaresti külügyminisztériumnak be kéne kéretnie az amerikai nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen gesztusára.
A közügyektől a bíróság által eltiltott volt miniszterelnök furcsa egybeesésnek találta, hogy Klemm egy székely zászlóval “ünnepelte” a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat aláírásának ötödik évfordulóját, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy a második világháborút lezáró békeszerződés megkérdőjelezése a román és magyar határok újratárgyalását is szükségessé tenné.
A fotót szintén közlő liberális Adevarul hírportál a polgármester Facebook-bejegyzését azzal egészítette ki, hogy Antal Árpád ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított azzal a gyanúval, hogy eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt.
Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol.ro portál szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszerdai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról. A székely zászlóra vonatkozó kérdésre reagálva a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.
Sepsiszentgyörgyön úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok támogatja a székelyföldieknek azt a jogát, hogy akár petíciókban, akár tömegmegmozdulásokon hangot adjanak elégedetlenségüknek.
A Háromszék című magyar lap vezércikkírója kifejezte reményét, hogy a nagykövet látogatása alkalmával megértette és “feljebbvalóival is megérteti”, hogy az Egyesült Államok a demokrácia fő védelmezőjeként nem hagyhatja magára jogküzdelmében az erdélyi magyarságot, stratégiai érdekeire hivatkozva. A magyar közösségi jogok érvényesülése ugyanis éppúgy záloga a térség stabilitásának és biztonságának, mint a Fekete-tenger térségébe telepített rakétapajzs – állítja a Háromszék publicistája.
(MTI)