Ötvenezer élelmiszer-ellenőrzéssel 2,5 milliárd forintnyi bírságot szabott ki az Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) az elmúlt fél évben. Ebből a szokásos éves terv alapján 2010. július 1-je és november 30-a között 27 ezernél több ellenőrzés történt és a hivatal munkatársai 229 millió forint meghaladó bírságot róttak ki.

Ötven esetben enyhébb szabálytalanságot észlelt az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság, 13 esetben azonban élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki. A szakemberek élelmiszerlánc biztonsági kockázat miatt összesen 33 millió forint értékben 161 ezer kiló ellenőrzött terméket vontak ki a forgalomból.

Nagy érdeklődés kísérte az MgSZH októbertől kezdődő jelöletlen illetve osztályozatlan tojásszállítmányokkal kapcsolatos ellenőrzéseit. A hatóság az elmúlt fél évben összesen 600 ezer bizonytalan eredetű tojást foglalt le és semmisített meg.

A hatóság bejelentés alapján is végzett ellenőrzést: 2010. július 20-a és november 30-a között összesen 23 210 bejelentés alapján 4715 esetben végeztek ellenőrzést a hatóság munkatársai. Több mint 110-szer figyelmeztetési határozatot hoztak, 20 esetben 34,6 millió forintnyi bírságot róttak ki.

Tipikus hibaként észlelték a szakemberek az ismeretlen származású termékek “feketén” történő értékesítését, a legkirívóbb eset pedig az a német szállítmány volt, amelyben antibiotikummal szennyezett sertésfejeket találtak. A rakományt azonnal megsemmisítették.

A TESCO áruházat újra büntették, egy korábban már szankcionált jogsértés miatt. A szakemberek „előhűtött baromfi- és emlőshús termék miatt” kiemelt ellenőrzést tartottak a Tesco áruházláncnál 2010. november 16. és december 1. között. Országosan összesen 196 Tesco-áruházban 220 ellenőrzést végeztek és 27 esetben összesen 14,12 millió forint bírságot szabtak ki.

Az MgSZH a tisztességtelen forgalmazói magatartást tiltó törvény megszegői ellen is szigorúan fellépett. Köztudott, hogy az áruházláncok sokszor agresszív árletörő politikát folytatnak beszállítóikkal szemben, ami többnyire a minőség ellen hat és gyengíti az élelmiszerbiztonságot – írja a közlemény. A tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján az MgSZH szakemberei az elmúlt hónapokban több üzletlánccal szemben indítottak eljárást. Az elvégzett vizsgálatok alapján összesen 582 millió forintnyi büntetést szabtak ki az ellenőrök a törvény megsértése miatt.

Az hivatal a jövőben is folytatja a szigorú vizsgálatokat a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény alapján. Elsősorban a fizetési határidők betartására, az akciós értékesítések ellenőrzésére, a bónusz elszámolások szabályszerűségére összpontosítanak majd a szakemberek – írja a közlemény.

Az áruházláncokra jellemző másik szabálysértés a beszerzési ár alatti értékesítés, amit az agrárpiaci rendtartásról szóló jogszabály tilt. Az MgSZH munkatársainak az elmúlt fél évben 6 élelmiszer-áruházláncot – Auchan, Cora, Lidl, Penny Market, Tesco, Aldi – kellett megbüntetniük ezen a jogcímen, összesen 166 millió forint értékben.

A borágazatban különösen súlyos gondokat okoznak ugyanis – többek között – a külföldről érkező nagy mennyiségű borászati termékek, a beszerzési ár alatti értékesítés gyakorlata és a borhamisítások. A hivatal munkatársai a külföldi borok forgalmazása során feltárt hiányosságok miatt mintegy 40 millió forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzés eredményeként a hatóság 7 borászati üzemnél ideiglenes bezárást rendelt el.

Az MgSZH munkatársai a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemében 2010. október 21-én átfogó ellenőrzést tartottak.140 mintát vettek és ebből 10 tételnél majdnem 5 ezer hektoliter manipulált bort találtak. Az elkövetett szabálytalanságok miatt a hatóság a Kiskun-Vin Kft. borászati üzemét 30 napra ideiglenesen bezáratta, és 1,4 milliárd forint bírságot szabott ki a cégre.

A hivatal a jövőben is szigorú fellépést ígér az állampolgárok védelmében.

Forrás: VG.hu

Szebb Jövő: Majd ha a Tescót, a Corát, a Lidlt meg a Pennyt is be tetszenek záratni 30 napra, akkor tessenek szigorú fellépésről hadoválni. Merthogy az esetükben a százmilliós nagyságrendű bírság nem “szigorú fellépés”, hanem közröhej.