Elemzők szerint az év második felében Kína még az eddigieknél is erőteljesebben húzhatja felfelé a világgazdaságot, miután az Egyesült Államok és Európa lelassult, ugyanakkor a kínai gazdaság augusztusban érte el a mélypontját, innen még dinamikusabb felfelé ívelés várható.

A kínai adatok közül most került nyilvánosságra az augusztusi kereskedelmi forgalmi adatsor, ez az import megugrását, illetve ennek köszönhetően az aktívum mérséklődését mutatja. A bevitel 12,5 százalékponttal megfejelte a júliusi 22,7 százalékos növekedést – tette közzé a kínai vámhivatal.

Ennek okát abban látják, hogy meglódult a belső kereslet, ez a növekedést is gyorsíthatja. Az export üteme hajszálnyit lassult, a júliusi 35 százalék után „csak” 34,4 százalékos volt.

A Reuters jelentése egyebek között arra emlékeztet, hogy az év első felében a kínai GDP bővülési üteme három fontosabb tényező miatt lassult le. Egyrészt a kormányzat akadályokat gördített a bankok hitelezésének az útjába, másrészt fellépett az ingatlanspekuláció ellen. S végül, de nem utolsósorban a pekingi kormányzat bezáratta az energiafaló megaüzemeket, elsősorban acél- és cementipari termelőegységeket.

A kínai kereskedelmi egyenleg mindennek következtében 20 milliárd dollárra mérséklődött, ez tetemes többlet ugyan, de azért jelentősen elmarad az előző hónapban elért 27,1 milliárdtól. Ez nem is annyira jön rosszul most Pekingnek: hiszen a héten lesznek a kongresszusi meghallgatások Washington DC-ben, amelynek témája: megbüntesse-e az USA Kínát a nem fair árfolyam-politikája (leértékelt jüan) miatt.

Forrás: VG.hu