A törvény új formájában a korábbi 49 város helyett 288-at ruházott fel helyi jogszabályokra vonatkozó törvényhozási jogkörökkel.
Olyan helyi törvények megalkotására nyújt lehetőséget, amelyek vidék- és városfejlesztéssel, illetve annak irányításával, környezetvédelemmel, valamint a történelmi és kulturális örökség védelmével vannak összefüggésben.
A központi pártlap, a Zsenmin Zsipao hétfői szerkesztőségi cikkében azt hangsúlyozta, hogy a 15 éves törvény módosítása a jövőben lehetőséget biztosít a helyi törvényhozásoknak a “gazdasági és társadalmi igényeknek megfelelő” reformok felgyorsítására. A lap szerint ugyanakkor a településeken és országosan is “javítani kell a törvények betartatásának ellenőrzésén, korlátozni és felügyelni kell a hatalmat gyakorló vezetőket, és elő kell mozdítani a demokráciát”.
A Hszinhua hírügynökség összeállításában a szakértők “jó és gyakorlati” törvények, valamint az élethez igazodó rugalmas törvényalkotás szükségességét hangsúlyozták. Törvényhozók pedig azt adták értésre, hogy be kell látniuk a jelenlegi jogalkotási rendszer gyengeségeit, köztük azt, hogy több helyütt – visszaélésekre lehetőséget adó – kiskapukat hagynak.
A jogalkotás helyi szintekre helyezése a helyi kormányzás szabadságának növelését jelenti egy olyan országban, amelyet több mint 2000 éven át hagyományosan erős központi hatalom irányított, ahol még a fővárostól távol eső térségek megyei vezetőjét is a császár nevezte ki – fogalmazott a Hszinhua.
(MTI)