Libby Lane püspöki rangra emelését pontosan egy hónappal azután jelentették be, hogy az anglikán egyház legfőbb szabályalkotó testülete, az általános szinódus jóváhagyta a női püspökök szolgálatának engedélyezését célzó reformcsomagot.
Libby Lane a Stockport püspöke címet veszi fel, amikor január 26-án a yorki székesegyházban formálisan is püspöki rangra emelik.
A brit kormány előterjesztése alapján II. Erzsébet királynő – az anglikán unió első számú világi vezetője – már jóváhagyását adta az első anglikán női püspök kinevezésére.
Libby Lane 1994 óta áll az anglikán egyház szolgálatában, csakúgy, mint férje, George Lane. Ők az első házaspár az anglikán egyház történetében, akiket együtt avattak lelkésszé.
David Cameron brit miniszterelnök szerdán nyilatkozatban gratulált Libby Lane-nek püspöki kinevezéséhez. Cameron szerint ez történelmi horderejű lépés az anglikán egyházon belüli nagyobb egyenlőség megteremtése felé.
Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője “csodálatos döntésnek” nevezte Libby Lanekinevezését.
Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió “parlamentje” november 17-én hagyta jóvá véglegesen a női püspökök szolgálatát. A testület nem először voksolt ebben a kérdésben: két éve minimális többséggel még elvetette a nők püspöki rangra emelését célzó reformokat.
Az azóta átdolgozott – egy köztes szavazással már tavaly elfogadott, egy újabb voksolással idén nyáron megerősített, majd a brit parlament jóváhagyása után a múlt hónapban véglegesített – kompromisszumos reformcsomag engedményeket tartalmaz azoknak a tradicionalista egyházkerületeknek, amelyek elvetik a női püspökök szolgálatát. Ezek a közösségek kérhetik, hogy náluk férfi püspök szolgáljon, és vitás ügyekben egy újonnan életre hívott – gyakorlatilag ombudsmani hivatal formáját öltő – független döntőbizottsághoz fordulhatnak.
Női lelkészek 1994 óta szolgálhatnak az anglikán egyházban, és a szinódus már hat éve, 2008 júliusában – akkor még csak egy elvi jelentőségű állásfoglalás formájában – elfogadta a női püspökök szolgálatának engedélyezését.
Az ügy azonban azóta is folyamatos feszültség forrása az anglikán unión belül a tradicionalisták és a reformtábor között.
Rowan Williams, az anglikán egyház előző vallási főméltósága, aki 2012 végén távozott Canterbury érsekének tisztségéből tízévi szolgálat után, egyöntetű korabeli egyházi és sajtóvélemények szerint nem kis részben a női püspökök beiktatásának ügyében dúló belső egyházi vita miatt döntött a nyugállományba vonulás mellett.
Mivel az anglikán egyház első számú világi vezetője főkormányzói tisztségben a mindenkori brit uralkodó, és az anglikanizmus Nagy-Britanniában államvallásnak számít, az egyházon belüli reform nem teljesen független a brit kormány által a monarchia modernizálására elindított reformfolyamattól.
Ennek jegyében már felszámolták azt a több évszázados diszkriminatív trónutódlási előírást, amely szerint az uralkodó elsőszülött fia előnyt élvez a trónöröklésben, akkor is, ha van idősebb leánytestvére.
A módosítások nyomán az sem lesz akadálya a koronázásnak, ha az új uralkodó katolikus házastársat választott magának. Ezt az 1701-ben kelt trónöröklési törvény, az Act of Settlement korábban kifejezetten tiltotta.
(MTI)