Egyre magabiztosabb a szlovák politikai élet régi-új szereplője, a Slota-korszakot éppen csak túlélő Szlovák Nemzeti Párt. Nemcsak valamennyi közvélemény-kutatás stabilan a parlamenten belülre méri, de tagjainak a száma is megtöbbszöröződött az utóbbi időszakban.

Ján Slota, korábbi pártelnök

Ján Slota, korábbi pártelnök

Míg tavaly szeptemberben 1700 körül volt a párttagok száma, addig – a november ötödikén felvett 323 új taggal – ez mostanra átlépte a hatezret. Hamarosan pedig elkészül a párt hivatalos választási programja is.

Anton Hrnko alelnök pártja népszerűség-növekedését azzal az új irányvonallal magyarázza, amelyet az új elnök, Andrej Danko vezetett be a legrégebbi szlovák párt teljes átalakításával. Erre szükség is volt, hiszen Ján Slota korábbi elnök igencsak leharcolt istállót hagyott maga után. Dankóéknak azonban látványosan sikerült új életet lehelni a nemzeti pártba és új pályára állítani azt, megpróbálva egyszerre kifogni a szelet a Smer és a többi ellenzéki párt vitorlájából az új, “nemzeti de nem radikális” retorikájával.

Amint az új SNS-krédó megfogalmazza: olyan nemzeti irányultságú politikát kell folytatni, amely nélkülözi a vulgarizmust, a gyűlöletet és a meg nem érdemelt anyagi javak iránti vágyat. A párt alelnöke szerint erre garanciákat is létrehoztak a párt rendszerén belül, olyan belső szűrőket felállítva, amelyek megakadályozzák a szélsőséges személyek illetve a karrieristák beszivárgását.

A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a kormánypártnak nem lesz szüksége koalíciós partnerre, így talán megússza az ország, hogy az SNS újra királycsináló legyen. Mindazonáltal az erősödő SNS-sel mindenképpen számolni kell a szlovák belpolitikában – annak valamennyi velejárójával együtt…

Felvidék.ma