A szervezet elnöke, Matécsa Artemon által jegyzett, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben azt írták: az egyesület tagjai megdöbbenéssel értesültek arról a március 16-i esetről, amikor egy férfi megjelent a Kiskunhalasi Járási Ügyészség – Kiskunhalasi Járásbírósággal közös – épületében azzal a szándékkal, hogy megölje a vezető ügyészt. A férfi gépkarabélyt vitt magával, s abból lövések is eldördültek.
Az egyesület szerint okkal lehet tartani hasonló esetektől. Közölték, a szervezet együtt érez azokkal a kollégákkal, akiket hivatali tevékenységük kapcsán atrocitás ér. “Az igazságszolgáltatásban betöltött szerepe miatt az ügyész folyamatosan ki van téve különböző veszélyeknek” – tették hozzá.
Kiemelték, az ügyészek és a bírák biztonsága, védelme elsődlegesen az állam feladata, annak keretében jogszabályi háttérrel és anyagi forrásokkal biztosítani kell a szükséges szervezeti és személyi feltételeket. “Mindemellett elengedhetetlen a munkáltató hathatós intézkedése, de az ügyészi és bírói kar, az alkalmazottak tudatossága és együttműködése is”, csak ezek együttesen vezethetnek a korszerű biztonság megteremtéséhez – áll a közleményben.
Az egyesület abban bízik: az eset rávilágít arra, hogy “az állam részéről konkrét intézkedések szükségesek, mivel az igazságszolgáltatás csak úgy lehet hatékony, ha az ügyészek/bírák hivatali feladataikat megfélemlítés, akadályoztatás, zaklatás terhétől mentesen, biztonságos körülmények között tudják ellátni”.
A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken 30 napra elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását. A férfit emberölés előkészületével, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével, valamint kényszerítés bűntettével gyanúsítják.
(MTI)