Cristina Cifuentes kormánymegbízott elmondta: a legjelentősebb bandák vezetőit sújtották ezekkel az intézkedésekkel, amelyeket először alkalmaztak egy új jogszabálynak köszönhetően. Erre azért volt szükség, mert a bandák egyre nagyobb gondot okoztak és az eddigi lehetőségeik csupán a börtönbüntetésre és kisebb szankciókra korlátozódtak – tette hozzá.
A már két kitoloncolt bandafőnök a következő tíz, illetve öt évben nem térhet vissza Spanyolországba, ennek érdekében a madridi Barajas repülőtér ellenőrzését megerősítik.
Ricardo Gabaldón főfelügyelő elmondta: számos dél-amerikai bűnbanda tevékenykedik Madridban és környékén, összesen 350 tagjuk lehet. A legnagyobb bandák 60-70 fősek, a tagok pedig egyre fiatalabbak, többnyire 14-23 év közöttiek. Nagy a rivalizálás közöttük, gyakoriak a verekedések és a támadások, harcolnak a területekért. Lopnak, rabolnak, és nem ritka, hogy megfélemlítik, bántalmazzák áldozataikat. Az így szerzett pénzből fegyverezik fel magukat, leggyakoribb fegyverük a machete. A három legjelentősebb banda a “Trinitarios”, a “Dominican Don’t Play” és a “Latin King”, a spanyol főváros bizonyos kerületeiben fordulnak elő, mint például Usera, Carabanchel vagy Vallecas.
A madridi hatóságok jelenleg további 94 bandatag ellen nyomoznak.
(MTI)