A kiutasítás értelmében Agcát hétfő este az olasz hatóságok felteszik a római Fiumicino repülőtérről a törökországi Isztambulba tartó repülőgépre.
Az 56 éves török férfit december 27-én vették őrizetbe a római Szent Péter téren. Agca ezt megelőzően a Szent Péter-bazilikában járt, ahol virágcsokrot helyezett el II. János Pál sírján. Agcát az AdnKronos olasz hírügynökség kamerái kísérték. A dátum nem volt véletlen: II. János Pál 1983. december 27-én kereste fel merénylőjét a római Rebibbia börtönben. A Szürke Farkasok török terrorista csoport egykori tagja 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pálra a Szent Péter téren. A merénylet után azonnal elfogták, és életfogytiglanra ítélték. 2000-ben az olasz köztársasági elnök kegyelemben részesítette, kiadták Törökországnak, ahol 2010-ben szabadult végleg a börtönből.
Azóta Agca első alkalommal járt Olaszországban.
Agcát az utóbbi napokban az olasz terrorizmusellenes hatóság (Digos) és az idegenrendészet is kihallgatta. A Róma közeli Fiumicino illegális bevándorlók számára létesített táborában őrizték, innen egyenesen a repülőtérre viszik. A kiutasítás indoka az, hogy vízum nélkül érkezett Olaszországba. A LaRepubblica.it hírportálnak a bevándorlótáborból adott interjúban annyit árult el, hogy Törökországból gépkocsival Szerbián és Ausztrián keresztül érkezett meg Olaszországba. A háromnapos úton általa meg nem nevezett személyek is elkísérték. Rómában egy szállodában szállt meg, és a szállodától taxival ment a Szent Péter térig.
A Szent Péter téren és a Szent Péter-bazilikában sem ismerték fel a vatikáni biztonsági szolgálat emberei. A zarándokokkal együtt sorban állva eljutott II. János Pál sírjáig. Az egykori terrorista hangsúlyozta, hogy Ferenc pápával is találkozni szeretett volna.
(MTI)