Felszólítjuk a helyi fideszes vezetést, a városvezetést és a városi cégek vezetőit, hogy a továbbiakban tartózkodjanak a kampánykiadványok közpénzen való megjelentetésétől –  közölte Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik polgármesterjelöltje, az Ágoston Tibor önkormányzati képviselővel tartott mai sajtótájékoztatón. A jobbikosok szerint a kampányolás eme formája „nem etikus, a törvényesség határait is feszegeti, de főleg ízléstelen”.
 


Kőszeghy Csanád Ábel (képünkön jobbra) ismertette: az önkormányzati tulajdonú Cívis Ház Zrt. kiadványának, a Városközpont magazin különszámának már a címe is kampányszagú: „Az alkotás 16 éve”. Majd hozzátette: véletlenül pont 16 éve került hatalomra a Fidesz Debrecenben.  A polgármesterjelölt szerint a bevezető is cinikus: „Bizonyára észrevették, hogy magazinunk három éves fennállása óta tudatosan kizárja témái közül a politikát. Az olvasók vágynak arra, hogy olyan behatások nélkül tudjanak egy órát olvasással tölteni, amellyel szinte folyamatosan kénytelenek szembesülni.”  
 
Majd a kiadványból a következő sorokat idézte még: „Él viszont a városban egy olyan alkotó, aki elválaszthatatlan a politikától, sőt a magyar politikai élet meghatározó alakja. Ezért jelentett számunkra komoly fejtörést, szabad-e az Ő munkásságával foglalkoznunk, ráadásul a kiadó Cívis Ház Zrt. városi tulajdonú cég.
Azt hisszük azonban, egyetlenegy debreceni, sőt országos médium sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a polgármesteri székből most távozó Kósa Lajos 16 éves tevékenységét valamilyen módon ne foglalja össze.” 
Alkotói tevékenységről beszélni egy aktív polgármester esetében nem túlzás, még annak ellenére sem, hogy a művek nem közvetlenül általa jönnek létre, de a lehetőség megteremtése, az irányok, elvek meghatározása ugyanúgy része az alkotói folyamatnak – sok esetben a legfontosabb –, mint magának a műnek a létrehozása.”
 „Magazinunk – elsősorban fotókkal – alkotói oldaláról mutatja be a most leköszönő, de – Őt ismerve – a debreceni közéletből nyilván nem távozó polgármester tevékenységét, amelyet egészen biztosan korszakosként fognak emlegetni Debrecen város történetében.
 
A magazin fényképekkel sorol fel minden nagyobb, az elmúlt időben létrejött beruházást, akár volt köze hozzá a városnak, akár nem – fűzte hozzá Kőszeghy, majd így folytatta: a fantasztikus freskójáról ismert Hotel Óbester, de még a Roncsbár sem maradhat ki, mint Kósa Lajos személyes érdemei. Természetesen a Fórum, és a Faraktár utcán még meg sem nyílt szupermarket is fényképpel szerepel, ahogy az egyetem új épületei is.
 
A bemutatott képeken láthatók közül egy sem valósulhatott volna meg hozzáértő szakemberek, kollégák és gazdasági szereplők nélkül. Közöttük voltak Pajna Zoltán, Papp László és Somogyi Béla alpolgármesterek” – idézett ismét a Városközpont különszámából a Jobbik képviselője, majd végezetül fölolvasta még: „ A város alkotói számára a közös munka a magas követelmények ellenére is élvezet volt, minden megpróbáltatásával, humorával együtt létrejött egy közösség, melyet a most leköszönő polgármester karizmatikus ereje vonzott egymáshoz.
 
Kőszeghy Csanád Ábel úgy véli: a 60 oldalas újság többi képaláírása is kommunista személyi kultusz korát idézi. Majd aláhúzta: nagyon sajnálom, hogy a Városközpont Magazin szerkesztősége úgy érezte, hogy ilyen erkölcsi mélységekbe kell lesüllyednie, különösen azért, mert eddig színvonalas kiadványnak ismertem meg, elsősorban a „Múltunk” rovat régi debreceni templomainak történetét bemutató cikkeket olvastam szívesen.
 
Ha tényleg komolyan gondolták volna, hogy be kell mutatni a Fideszes városvezetés idején a városban történt fejlesztéseket, akkor megtehették volna az önkormányzati választás után is, a választás előtt néhány héttel viszont ez az újság nem nevezhető másnak, csak kampánykiadványnak – magyarázta, majd hozzátette még: az újság két változatban jelenik meg, reklámok nélkül és reklámokkal. Az impresszum szerint ötvenezer és kilencvenezer példányban, és véletlenül pont kilencvenezer körüli háztartás van Debrecenben.
 
Ágoston Tibor arról beszélt, hogy a Jobbik konstruktív ellenzékként került a közgyűlésbe, és ennek szellemében támogat minden pozitív, a város lakóinak ügyét szolgáló intézkedést, de támad mindent, ami törvénytelen és korrupt. Majd a látványberuházások kapcsán így szólt: a legtöbb esetben nem tudjuk, hogy mekkora fenntartási költségei vannak az egyes intézményeknek, de egyszerű számítások szerint is jelentős terhet rónak a debreceniekre ezek a költségek, ám erről már nem szól a fáma.
 
A város adósságával kapcsolatban elmondta még: bár Debrecen adósságát átvállalta az állam, a Vagyonkezelőnél azonban még maradt 16 milliárd forint tartozás, amely ugyanúgy a városé, az ilyen árnyoldalakról viszont nem szeretnek beszámolni egyetlen fórumon sem. Végül ő maga is fölszólította a városvezetést és a városi cégek vezetőit, hogy a továbbiakban kerüljék az olyan jellegű visszaéléseket, hogy a közpénzből finanszírozott kiadványokat kampánycélokra használják föl.