Az Európai Unió és Törökország megállapodott az Európába irányuló migráció korlátozásáról a pénteken, Brüsszelben tartott tárgyalásokon. Törökország azonban nem kell tartsa magát a menekültek emberi jogait védő irányelvekhez, a végleges dokumentum erre vonatkozó szövegrészét átfogalmazták.

Fotó: hidfo.ru

Fotó: hidfo.ru

A megállapodás részeként a török kormány beleegyezett, hogy visszafogadnak minden, az Európai Unióba illegálisan érkező bevándorlót, de minden egyes személy visszafogadásáért cserébe az EU legális úton át kell vegyen egy Törökországban regisztrált szíriai menekültet. Ezzel összefüggésben Törökország még idén nyáron megkaphatja a vízummentességet, és az időközben hat milliárd euróra duzzasztott pénzügyi segítséget.

A kezdeti megállapodás feltételei magukban foglalták a menekültek védelmére és emberi jogaik tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettségeket, a Genfi Egyezménnyel összhangban. Törökország azonban a tárgyalási folyamat során elérte, hogy az Európai Unió enyhítse ezzel kapcsolatos követeléseit. Az eredeti dokumentum szövege szerint Törökországnak “kötelessége” az emberi jogokkal kapcsolatos “nemzetközi standardoknak megfelelés”. A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap azonban arról számol be, hogy a pénteken megköttetett egyezmény szövegét az elfogadása előtt megváltoztatták, így annak értelmében Ankara meg kell védjen minden menekültet a “releváns” nemzetközi standardok szerint, és nem deportálhatja őket veszélyesnek nyilvánított származási országaikba. A dokumentum végső szövege nem részletezi, hogy mit kell érteni a “releváns” nemzetközi standardok alatt, így a Törökország-EU megállapodásból gyakorlatilag kivették a menekültek emberi jogainak tiszteletben tartását mint kötelezettséget.

Korábban az Európai Unió vezető politikusai visszatérő jelleggel hivatkoztak a menekültek emberi jogaira, ennek részeként tagállamok kormányait is elítélték a hatóságok részéről tapasztalható bánásmód miatt. A bevándorláspárti és EU-párti politikai szervezetek szintén a menekültek emberi jogaival ostorozták az országhatárok védelme mellett elkötelezett kormányokat. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az Európai Unió maga sem veszi komolya ezeket az irányelveket: csak saját tagállamaival szemben folytat erőfitogtatást, miközben tagállam-jelölt idegen országokkal szemben már kevésbé eltökélt, ha a menekültek jogairól van szó.

Hídfő.ru