A kolozsvári Mátyás-szobor elé szerda hajnalban kihelyezett Iorga-idézet jogosan borzolja a kedélyeket, funári időket idéz. A négyszög alakú réztáblán az a Nicolae Iorga-idézet szerepel, amely a Gheorghe Funar polgármester idején a talapzatra tett plakketen is olvasható volt, és amely gyakorlatilag román királynak aposztrofálja Hunyadi Mátyást. A tiltakozások azóta egymást érik.

Kivonultak tegnap az RMDSZ Kolozs megyei képviselői a megyei tanács soros üléséről, így tiltakoztak az ellen, hogy hétfő délután felszerelték a Mátyás-szoborra a Nicolae Iorga-idézetet tartalmazó táblát. Máté András Kolozs megyei RMDSZ-elnök bejelentette, a hétfői koalíciós tárgyaláson is napirendre tűzik a Iorga-idézetes táblát, és Kolozs megyében újraelemzik együttműködésüket a DLP-vel. Máté egyenesen Emil Boc kormányfőhöz fordul.

Az EMNT büntetőjogi feljelentést tett a kolozsvári ügyészségen azon ismeretlen tettesek ellen, akik a Nicolae Iorga-idézetet a Mátyás-szobor talapzatára helyezték. Gergely Balázs alelnök szerint ezt a lépést a kolozsvári polgármesteri hivatalnak kellett volna megtennie.

Szilágyi Mátyás, Magyarország kolozsvári főkonzulja tegnap sajtótájékoztatón fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a Iorga-idézetet tartalmazó tábla etnikumközi feszültségeket gerjeszthet a városban. “Nekünk kötelességünk biztosítani egy kormányközi projekt törvényességét, hiszen Magyar­ország 400 000 euróval járult hozzá a Mátyás-szoborcsoport restaurálásához” – nyilatkozta.

A magyar külügyminisztérium közleményben ad hangot a kolozsvári események miatti sajnálkozásának: a Mátyás-szoborcsoport elé kihelyezett tábla, amely az elmúlt évtizedekben is sok vitát keltett, feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában, és a többnyelvű városszéli üdvözlőtáblák eltávolítása is ellentétes Kolozsvár multikulturális jellegével.

Magyaror­szág bukaresti nagykövete, Füzes Oszkár tegnap találkozót kért a román külügyminisztériumnál, ahol elmondta: a magyar közösség szempontjából a kolozsvári Mátyás-szobor talapzatára elhelyezett Iorga-idézet törvénytelen, és kérte a helyzet rendezését. A külügyminisztérium képviselőinek válaszát nem közölte, és azt sem, hogy kivel találkozott, mivel ez a diplomáciai úzussal ellentétes.

Forrás: Kitekintő.hu