Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy ítélte meg: a gazdaság elképesztően túladóztatott, az emberek indokolatlan terheknek vannak kitéve.
Ide sorolta az Európai Unióban rekordnak számító 27 százalékos áfát, de kifogásolta azt is, hogy az Orbán-kormány 2010 óta negyven féle adótípust vezetett be vagy növelt meg, amelyekből a Jobbik 8-10-et kivezetne.
A Jobbik három lényeges ponton változtatna a büdzsén: a legnehezebben élők helyzetének javítása érdekében 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszerek, valamint a gyermeknevelési cikkek áfáját, amelynek a párt szerint jelentősebb hatása lenne, mint a személyi jövedelemadó minimális csökkentésének.
A Jobbik emellett egy termelést támogató adórendszert vezetne be, amellyel a turizmusban, az iparban és a mezőgazdaságban működőkis- és közepes vállalkozásokat segítené – folytatta. Megoldanák a devizahiteles krízist is – mondta Z. Kárpát Dániel, aki szerint a kormány erre képtelen.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a 2016-os költségvetés parlamenti benyújtásakor arról számolt be, hogy az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi büdzsé, a hiány 761,6 milliárd forint lesz, míg az államadósság a GDP 73,3 százalékra csökkenhet jövő év végére.
(MTI)