A Jobbik szerint a 2015-ös költségvetés az új adók és a régi megszorítások költségvetése lesz.

Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentettekre reagálva elmondta: a kormány abban a leginnovatívabb, hogy hogyan kell új adónemeket bevezetni, miközben megőrzik a szocialista kormányok megszorító intézkedéseit és sajátjaikat is konzerválják.

Kifogásolta, hogy a tárcavezető egy korábbi adó megszüntetésére sem tett utalást, közben bevezetik az internetadót és megőrzik a 27 százalékos áfakulcsot, ami értékelése szerint a feketegazdaság melegágya. Kitért arra: a Jobbik továbbra is azt szorgalmazza, hogy csökkentsék 5 százalékra az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját.

Volner János a 2016-tól kilátásba helyezett családi adókedvezményekről szólva azt kérte: azok már jövőre lépjenek hatályba, mert egyre kevesebb gyermek születik.

Bírálta azt is, hogy nem teljesült a 2010-ben ígért egymillió új munkahely, ehelyett tovább nő a közfoglalkoztatottak száma, a munkahelyeket így nem a vállalkozások, hanem az adófizetők teremtik.

Az ellenzéki frakcióvezető-helyettes a 2008 óta befagyasztott köztisztviselői illetményalap inflációval való korrigálását is szorgalmazta.

A kórházak adósságáról szólva úgy vélte: tavaly is volt ilyen “ígéreti szakasz”, azonban az ott feltüntetett tényleges költségvetési szám feleannyi volt, mint az intézmények lejárt adóssága.

Volner János arra szólította fel a kormányt, hogy “vessen véget a színháznak”, miszerint látszólag nagy cégeket adóztat, de nem akadályozza meg, hogy azok a közterheket áthárítsák az emberekre.

(MTI)