Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke közleményben bírálta a nemzetgazdasági miniszter jövő évi költségvetéssel kapcsolatos nyilatkozatát.
Azt írta, további visszalépés, hogy pár hónapja még nominálisan is csökkenő államadósságról beszélt a gazdasági vezetés, most erről már egy szó nincs.
Szerinte ezzel világossá vált, hogy a Fidesz az államadósság-csapdából az IMF és az EU hitelének visszafizetése után sem képes kivezetni az országot, a magyar családok továbbra is adósságtörlesztés céljából adóznak.
A Jobbik ugyanakkor saját sikereként is értékeli, hogy legalább részben meghallgatásra talált követelésük: a legalapvetőbb élelmiszerek áfatartalma jövőre végre csökkenhet.
Varga Mihály szerdán az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét. Az MTI-nek elmondta: a sertéshús mellett a tej, a tojás és a baromfi áfája csökkenhet jövőre 5 százalékra, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is. Az állam működési büdzséje nullszaldós lesz.
A miniszter közölte azt is: új szerkezetben készült a jövő évi büdzsé, három nagy területre tagolódik, az első az állam működési kiadásit és bevételeit tartalmazza, amelyet a kormány nullszaldósra tervezett – mondta. A másik két terület a fejlesztésekhez biztosított hazai, illetve uniós források, ezeknél még hiánnyal számol a kabinet, de “csak a beruházások, fejlesztések érdekében lehet hiány” – szögezte le.
(MTI)